Na slabých fondoch môžu investori zarobiť

Posledné týždne padajú ceny akcií v USA, Európe i Ázii. K istote v investovaní nepridáva ani neochota amerických politikov dohodnúť sa na zvyšovaní dlhu a problémy zadlžených krajín eurozóny s požičiavaním finančných zdrojov.

31.07.2011 20:27
Sporenie, peniaze, euro, investície Foto:
Ilustračné foto
debata

Uloženie peňazí v podielových fondoch tak dnes ľudia vnímajú ako rizikové. Boja sa podobného znehodnocovania majetku, aké zaznamenali podielové fondy s príchodom recesie v roku 2008.

„Približne pred tromi rokmi som si vložila peniaze do dlhopisového konvergentného fondu od VÚB a ešte doteraz som v strate niekoľko stoviek eur,“ povedala Kinga Kuráková. Prepad zo začiatku finančnej krízy podielový fond ešte stále nedobehol. Konkrétne v júni 2008 bola hodnota jedného podielu približne 0,036 eura a dnes je 0,034 eura. „Pracovníčky v banke ma pritom presviedčali, že práve takáto investícia je dobrým uložením mojich úspor,“ dodala Kuráková.

„Klientka investovala v čase pred vznikom finančnej krízy, ktorá stiahla nadol výkonnosť fondov po celom svete,“ vysvetlila Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Ak by tak urobila napríklad približne o rok neskôr, jej ročný výnos by bol niečo nad šesť percent. „Pri sledovaní súčasnej ekonomickej situácie sa bojím, že znova príde k znehodnocovaniu majetku v podielových fondoch,“ poznamenala Kuráková.

Podobné pocity majú aj ďalší ľudia. Minulý mesiac preto z podielových fondov vybrali viac ako 60 miliónov eur. Je to najväčší objem výberov v takom krátkom časovom období za posledných pár rokov.

„Som toho názoru, že ceny akcií sú nafúknuté a do konca roku pôjdu smerom nadol,“ povedal Kamil Boros, analytik XTB. Podobný vývoj očakáva aj pri rope a iných komoditách používaných v priemyselnej výrobe. Ceny totiž podľa analytika smerom nahor tlačili najmä nové peniaze. Doláre na oživenie ekonomického rastu vo veľkom do ekonomiky pumpovala americká centrálna banka FED.

Pre bežných ľudí však výber peňazí z podielových fondov nemusí byť najlepším riešením. Pri pravidelnom investovaní je práve pokles ceny šancou dosiahnuť vyšší zárobok. Zjednodušene, dnes investor nakúpi za sto eur tristo podielových jednotiek. Ak ich cena klesne o polovicu, za rovnakú sumu dostane až šesťsto podielových jednotiek. Dôležité je pritom nevložiť celú sumu naraz, ale radšej pravidelne investovať menšie sumy a získať tak možnosť nakúpiť viac lacných podielových jednotiek.

Začínajúci investori majú problém zorientovať sa vo výnosoch podielových fondov. Slovenská sporiteľňa dnes napríklad ponúka Sporo bankový fond pravidelných výnosov s ročným zhodnotením peňazí o 3,7 percenta s hviezdičkou. Hviezdička v tomto prípade znamená, že presná výška a spôsob výplaty výnosu sa riadia štatútom fondu. Skúsený investor si tak dokáže nájsť, že cieľom fondu je dosiahnuť stabilný výnos nad strednodobú hodnotu štátnych dlhopisov Slovenskej republiky.

„Takže žiadna garancia výnosu. Len akási snaha dosiahnuť vyšší výnos, ako majú podobné štátne dlhopisy Slovenskej republiky,“ upozorňuje na ekonomickom blogu Tibor Pospíšil. Pri dlhopisoch tiež platí, že pokiaľ neskrachuje krajina, ktorá cenné papiere vydala, po dosiahnutí doby splatnosti dostane investor peniaze späť aj s dohodnutým výnosom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba