Kto má nárok na zamestnaneckú prémiu

Zamestnanci musia na získanie prémie splniť viacero podmienok.

26.01.2012 07:40
Euro, peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto
debata

Nárok na zamestnaneckú prémiu za príslušné zdaňovacie obdobie daňovníkovi vzniká, ak:

1. dosiahol zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti (zo zamestnania), vykonávanej len na území Slovenskej republiky, v úhrnnej výške aspoň 6–násobku minimálnej mzdy.

2. poberal posudzované príjmy aspoň šesť kalendárnych mesiacov (tieto mesiace nemusia ísť po sebe), pričom sa nepočítajú mesiace, v ktorých mal zamestnanec príjem len na základe dohôd. Nepočítajú sa ani mesiace s nulovým zdaniteľným príjmom, v ktorých bol napríklad zamestnanec práceneschopný, na materskej alebo mal neplatené voľno.

3. nezahrnul do daňového priznania daň zrazenú zrážkou ako preddavok na daň § 43 ods. 7 zákona o dani z príjmov.

4. nie je na začiatku príslušného zdaňovacieho obdobia poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného dôchodku, resp. mu dôchodok nebol priznaný spätne k začiatku príslušného zdaňovacieho obdobia.

5. vypočítaná výška zamestnaneckej prémie je kladné číslo. Ak niekomu vyjde záporné číslo, nemá nárok na získanie prémie.

Získať prémiu možno len vtedy, ak zamestnanec zároveň splní všetky tieto podmienky a nebude mať príjem, ktorý vylučuje získanie prémie.

Zamestnanec nemá nárok na poskytnutie zamestnaneckej prémie, ak na podporu udržania jeho pracovného miesta poskytol štát príspevok.

Nárok na zamestnaneckú prémiu nevzniká, ak je daňovník povinný zvýšiť základ dane z dôvodu, že neboli splnené podmienky na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane z príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie, účelové sporenie a životné poistenie. To znamená, že ak si v minulosti znížil svoj daňový základ o tieto príspevky a vyberie peniaze predčasne, musí si zvýšiť svoj daňový základ a vrátiť tak štátu peniaze, ktoré v minulosti na daniach ušetril.

debata chyba