Dotovanú hypotéku bude môcť získať viac ľudí

Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od októbra zvýši o 49,40 eura. Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorých priemerný mesačný zárobok za predchádzajúci rok bude 1 140,1 eura v hrubom. V súčasnosti je od začiatku júla do konca septembra platná ešte hranica 1 090,70 eura.

04.09.2015 13:40
hypotéka, stavebné, úver, dom, nehnuteľnosť,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok. Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %. „Meniacu sa výšku príjmových hraníc preto odporúčame pravidelne sledovať,“ uviedla hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

Pri manželoch, resp. partneroch nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice. Od októbra to bude pri dvojiciach hranica 2 280,2 eura. „Jeden z dvojice môže zarábať aj viac, ako je maximálna výška stanovená pre jednotlivca. Podstatné je, aby neprekročili spoločný strop príjmu pre dvojicu,“ uviedla Eliášová.

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tisíc eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky.

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka pre mladých