Žiadateľov o hypotéku pre mladých banky posudzujú prísne

Od apríla má šancu získať hypotéku pre mladých so štátnym príspevkom viac ľudí. Nárok na ňu majú mladí ľudia do 35 rokov, ktorých príjem nepresiahne stanovenú hranicu. Tá sa zvýšila o 105 eur z pôvodných 1 088,10 eura na 1 193,4 eura.

27.04.2015 12:20
hypotéka, prenájom, nájom, nehnuteľnosť, byt Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hypotéka pre mladých sa poskytuje so zvýhodneným úrokom 3 %, pretože 2 % percentá dotuje štát a 1 % banka. Výška príjmovej hranice na priznanie takéhoto úveru sa mení každý štvrťrok podľa priemernej mzdy. Aktuálna výška platná od apríla 2015 do 30. júna 2015 sa vypočítala ako 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve za posledný štvrťrok 2014 a predstavuje sumu 1 193,4 eura. "Pri manželoch či partneroch nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice. Od apríla teda táto suma bude pri dvojiciach predstavovať 2 386,80 eura. Výhodou je, že v prípade dvojice žiadateľov nesmú prekročiť maximálnu výšku príjmu spoločne, jeden z nich teda môže mať príjem napríklad 1 800 eur a druhý 500 eur, " hovorí Ľubomíra Chmelová zo Sberbanky.

O hypotéku môžu požiadať aj ľudia, ktorých príjem tento rok prekračuje stanovenú hranicu. „Pre posúdenie nároku na zvýhodnenú hypotéku sa berie do úvahy príjem za predchádzajúci kalendárny rok,“ upozorňuje Chmelová.

„Príspevok sa poskytuje na prvých 5 rokov splácania, najviac zo sumy 50 000 eur,“ vysvetľuje Zuzana Eliášová z ČSOB. Výška úveru však nemusí byť len do 50-tisíc eur. Banka vám pri splnení podmienok požičia aj viac, štátny príspevok sa však vypočíta iba zo sumy 50 000 eur.  Zvyšné peniaze už banka poskytne bez príspevku. „Hypotéka pre mladých sa poskytuje s dobou splácania minimálne 4 a maximálne 30 rokov,“ dodáva Zuzana Povodová z Tatra banky.

Štátny príspevok možno získať len na jednu zmluvu o hypotekárnom úvere. Ak kupujete viac nehnuteľností na úver, štátny príspevok dostanete len pri tej hypotéke, pri ktorej to písomne vyhlásite. Ak by ste takéto vyhlásenie uviedli do viacerých zmlúv, zanikne vám nárok na štátny príspevok na nasledujúcich 12 kalendárnych mesiacov.

Banky pri žiadosti o výhodnú hypotéky neposudzujú len splnenie maximálnej príjmovej a vekovej hranice. „Klient predkladá doklady súvisiace s preukázaním príjmu, doklady preukazujúce účel úveru a doklady súvisiace so zakladanou nehnuteľnosťou. Okrem dokladov súvisiacich s preukázaním príjmu klient predkladá aj doklady, ktoré preukazujú účel úveru – kúpna zmluva, resp. jej návrh, v prípade výstavby nehnuteľnosti ide o stavebné povolenie a rozpočet stavby. Medzi doklady k nehnuteľnosti, ktorú klient bude zakladať, patrí výpis z listu vlastníctva, kópia katastrálnej mapy, zmluva, ktorou súčasný vlastník nehnuteľnosť nadobudol, doklad preukazujúci vek stavby. Na základe týchto dokumentov je možné vypracovať znalecký posudok na nehnuteľnosť,“ upozorňuje Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank.

Nárok  na štátny príspevok pre mladých zanikne vtedy, ak: žiadateľ nedodrží účel, na ktorý bol hypotekárny úver poskytnutý, prípadne prevedie záväzok z hypotekárneho úveru na inú osobu. Platí totiž, že záväzok možno previesť len na blízku osobu. Ak blízka osoba ku dňu prevodu záväzku spĺňa podmienky na získanie príspevku, nárok na štátny príspevok pre mladých nezaniká. Nárok zanikne, ak splatíte hypotekárny úver pred uplynutím minimálnej doby splatnosti úveru. Prísť oň môžete aj vtedy, ak pri uzatváraní zmluvy o hypotekárnom úvere s príspevkom uvediete nepravdivé údaje o výške priemerného mesačného príjmu alebo veku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka pre mladých