Kde vám požičajú na kúpu celého bytu?

Banky v tomto roku výrazne obmedzili poskytovanie úverov na celú hodnotu nehnuteľnosti.

18.02.2015 10:01
hypotéka, prenájom, nájom, nehnuteľnosť, byt Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prvá stavebná sporiteľňa

  • Poskytuje aj úvery vo výške 100 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Platia však isté podmienky. Sto percent z hodnoty nehnuteľnosti poskytuje iba pri úveroch do 100-tisíc eur a zároveň klient, ktorý o takýto úver žiada, musí byť pre PSS známy, resp. preverený. A to buď z predchádzajúceho sporenia, alebo z predchádzajúceho splácania iného úveru.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa

  • Spravidla ponúka úvery maximálne do výšky 90 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti.

ČSOB stavebná sporiteľňa

  • V súčasnosti poskytuje úvery za sprísnených podmienok a v rámci odporúčaní NBS aj do 100 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti, ale len vo výnimočných prípadoch.

Prima banka

  • Hypotéku do 100 % hodnoty založenej nehnuteľnosti môžu klienti získať len v prípade refinancovania úveru z inej banky do Prima banky. V prípade žiadosti o novú hypotéku odporúčame klientom, ktorí potrebujú financovať 100 % hodnoty založenej nehnuteľnosti, dozabezpečiť úver ďalšou nehnuteľnosťou.

Sberbank

  • Podľa odporúčania NBS banky začali od začiatku tohto roka obmedzovať podiel nových úverov na bývanie nad 90 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Ich podiel v danom štvrťroku nemá presiahnuť nasledujúcu percentuálnu hodnotu z celkového objemu úverov na bývanie poskytnutých v danom štvrťroku: 25 % na obdobie do 30. júna 2015; 20 % na obdobie od 1. júla 2015 do 31. marca 2016; 15 % na obdobie od 1. apríla 2016 do 31. decembra 2016; 10 % na obdobie od 1. januára 2017. Klienti majú možnosť dofinancovať si svoj zámer spotrebným úverom, prípadne ho zabezpečiť ďalšou nehnuteľnosťou. Najlepším riešením však je, ak si dokážu istú časť kúpnej ceny našetriť. Z našej skúsenosti vieme, že ak sa klienti podieľajú na financovaní investičného zámeru aj vlastnými peniazmi, pristupujú k splácaniu svojich záväzkov korektnejšie a disciplinovanejšie.

Slovenská sporiteľňa

  • Takzvané 100 % hypotéky na trhu zostanú aj naďalej, je však možné, že banky budú klásť dodatočné podmienky na klientov alebo si tieto obmedzenia premietnu do ceny. Pravda však je, že tieto hypotéky majú vyššiu úrokovú sadzbu aj v súčasnosti. Aj preto je pre klienta finančne výhodnejšie časť úveru financovať zo svojich zdrojov alebo riešiť dodatočné zabezpečenie. Hranica, pri ktorej sa „lámu“ sadzby, je na úrovni 70 až 80 % z hodnoty nehnuteľnosti. Klienti môžu využiť dodatočné zabezpečenie úveru inou nehnuteľnosťou (napr. byt či dom rodičov), alebo bude potrebné, aby si časť peňazí vopred nasporili. Je možné očakávať aj zavedenie nových bankových produktov, ktoré budú riešiť problém 100-percentného financovania. Môže to byť napríklad zabezpečenie úveru úsporami rodičov.

Tatra banka

  • Ak sa klient kvalifikuje, môže aj v súčasnosti získať hypotéku až do výšky 100 % z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Každý úverový prípad je posudzovaný individuálne, kde vstupuje viacero faktorov. V prípade, ak sa klient nekvalifikuje na 100 % financovanie svojej hypotéky, na jej dofinancovanie môže požiadať o bezúčelový spotrebný úver. Pri jeho žiadaní je však potrebné si uvedomiť, že do záväzkov klienta vstupuje už aj splátka z hypotéky, čo môže ovplyvniť celkový výsledok schvaľovacieho procesu.

VÚB banka

  • Stopercentné hypotéky sú pri ručení bytom dostupné najmä v Bratislave a Košiciach. Podmienky sú štandardné – dostatočná bonita a preukázanie schopnosti splácať. Ľudia, ktorí si potrebujú požičať viac, ako im banka vzhľadom na hodnotu ich nehnuteľnosti ponúka (a súčasne majú dostatočný príjem na splácanie), môžu situáciu riešiť spotrebným úverom (VÚB ponúka účelovú Flexipôžičku na bývanie s úrokovým zvýhodnením 2 %) alebo tým, že predložia ďalšiu nehnuteľnosť ako zabezpečenie.

UniCredit Bank

  • Objem takýchto úverov bude na trhu v zmysle odporúčania NBS limitovaný. Neznamená to, že takýto úver nebudú poskytovať, ale nebudú štandardom a budú drahšie. Klient je teda motivovaný podieľať sa na financovaní nehnuteľnosti aj vlastnými prostriedkami. Ak na kúpu či výstavbu použije aj vlastné ušetrené prostriedky, bude mať nižšie mesačné výdavky na splácanie úveru. Ďalšie pravidlo, podľa ktorého banky musia postupovať, je, že ak kúpna cena zakladanej nehnuteľnosti je nižšia, ako jej hodnota v znaleckom posudku, banka bude počítať s hodnotou nehnuteľnosti len do výšky kúpnej ceny. Takže aj keď máte znalecký posudok na vyššiu hodnotu a žiadate o úver na celú kúpnu cenu, žiadate vlastne o úver vo výške 100 % z hodnoty nehnuteľnosti. Ak klient nemá našetrených 10 % z vlastných zdrojov, stále môže žiadať o 100 % hypotéku. Treba však počítať s tým, že takýto úver bude pre klienta drahší. Takisto banka má pri poskytovaní takéhoto úveru vyššie nároky na výšku príjmu.

ČSOB

  • Banka stále ponúka možnosť 100 % financovania prostredníctvom hypotéky. Tento spôsob financovania je však prístupný len klientom s najlepšou bonitou a za podmienky, že založená nehnuteľnosť je v bankou akceptovanej lokalite. Možnosťou je dofinancovať si zvyšok peňazí aj spotrebným úverom, ak to klientove príjmy a výdavky umožňujú. Ľuďom, ktorí plánujú v budúcnosti kúpu nehnuteľnosti, odporúča, aby sa na tento výdavok pripravovali už dnes, a to pravidelným sporením. Vyhnú sa tak prípadným problémom s financovaním bývania v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #stavebné sporenie