Požičať si v banke či v stavebnej sporiteľni?

Nízke úrokové sadzby lákajú mnohých Slovákov poobzerať sa po novom bývaní. Požičať si na bývanie možno v súčasnosti aj s úrokovou sadzbou nižšou ako dve percentá. Vďaka tomu sú splátky nižšie ako v minulosti.

17.02.2015 10:13
hypotéka, stavebné, úver, dom, nehnuteľnosť,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto si chce však požičať na kúpu bytu alebo domu, mal by na to začať myslieť už skôr. Skúsenosti finančných poradcov ukazujú, že banky už málokomu dajú úver na celú nehnuteľnosť. „Keďže úvery na celú sumu banky už začali obmedzovať, musí mať každý pri kúpe bytu niečo našetrené. Preto odporúčame kombinovať stavebné sporenie s následným stavebným úverom a hypotékou každému, kto uvažuje o kúpe bytu,“ tvrdí Jana Crmanová z OVB Allfinanz Slovensko.

Väčšina klientov si dnes v banke dokáže požičať 80 až 90 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti. To znamená, že ak chcete kúpiť byt v hodnote 100-tisíc eur, budete si musieť nasporiť 10– až 20-tisíc eur. Ľudia, ktorí nemajú nasporenú dostatočnú sumu, majú na výber z viacerých možností. Najlepšou z nich je podľa Petra Gajdoša z Partners Group založenie ďalšej nehnuteľnosti. Napríklad ak niekto kupuje byt v hodnote 100-tisíc eur, môže založiť rodičovský dom, ktorý má napríklad hodnotu ďalších 100-tisíc eur. Keďže celková hodnota založených nehnuteľností je 200-tisíc eur, banka by mala bez problémov požičať celú sumu na kúpu bytu.

Získať chýbajúce peniaze možno aj zo spotrebného úveru. Tu však musí klient rátať, že zaplatí výrazne vyšší úrok ako pri hypotéke. Spolu s kratšou lehotou splatnosti to znamená, že než splatí spotrebný úver, bude platiť výrazne vyššiu splátku, ako by si celú sumu požičal vo forme hypotéky. Napríklad ak si niekto požičia 90-tisíc eur za dvojpercentný úrok na 30 rokov, bude mesačne platiť splátku 333 eur. Ak si zvyšných 10-tisíc eur požičia vo forme spotrebného úveru s úrokom 7 percent a so splatnosťou 10 rokov, bude platiť ďalších 116 eur. Spolu tak v prvých desiatich rokoch bude platiť 449 eur mesačne. Ak by si celých 100-tisíc eur požičal vo forme hypotéky s dvojpercentným úrokom, jeho mesačná splátka by dosiahla 370 eur.

Klienti môžu využiť aj kombináciu stavebného úveru a hypotéky. Stavebné sporiteľne núkajú možnosť vziať si stavebný úver do istej sumy aj bez založenia nehnuteľnosti. Klient tak nebude potrebovať zakladať ďalšiu nehnuteľnosť a zároveň získa nižší úrok, ako by si zobral spotrebný úver.

„Stavebné sporenie je najlepšia forma garantovaného sporenia na bývanie, je výhodné vyšším zhodnotením úspor ako bežné bankové produkty a tiež tým, že otvára cestu k stavebnému úveru. Ten má tri zásadné výhody: do istej sumy netreba zakladať nehnuteľnosť, stavebný úver dostanete automaticky bez posudzovania bonity a tiež nemenný úrok počas celej doby splácania,“ tvrdí Crmanová. Ak si klient pravidelne sporí, stavebná sporiteľňa mu požičia aj bez toho, aby musel dokladovať svoj príjem. To, že bol schopný pravidelne posielať peniaze na sporenie, považujú sporiteľne za dostatočnú záruku toho, že bude vedieť úver aj splácať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #stavebné sporenie