Byty začali dražieť. Má sa to zastaviť

S enormným prideľovaním historicky najlacnejších hypoték sa výrazne zvýšili ceny bytov. V hlavnom meste išli počas tohto roka hore ceny bytov v niektorých lokalitách aj o vyše 10 percent.

19.11.2014 20:00 , aktualizované: 20.11.2014 07:00
debata (17)
V Bratislave došlo tento rok k najsilnejšiemu... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Bratislava, byt, bývanie V Bratislave došlo tento rok k najsilnejšiemu rastu cien nehnuteľností od svetovej krízy z roku 2008.

Išlo o najsilnejší rast cien od svetovej krízy z roka 2008, pred ktorou ceny nehnuteľností rástli a následne po spľasnutí realitnej bubliny, naopak, prudko spadli.

Očakáva sa, že súčasné zdražovanie bytov by mohlo utlmiť až odporúčanie Národnej banky Slovenska. Po novom roku by banky nemali ponúkať úvery v 100-percentnej hodnote nehnuteľnosti, ale najviac v 90-percentnej. Ak s týmto opatrením ustane záujem o hypotéky, ceny bytov by mohli prestať rásť.

Zatiaľ sa to však nedeje. Úrokové sadzby pri hypotekárnych úveroch sú na dvadsaťročnom minime a spôsobili hypotekárny ošiaľ. Počet ľudí s túžbou po hypotéke vzrástol v novembri v niektorých bankách medziročne o tridsať percent. Ľudia sa možno snažia ešte využiť poslednú možnosť prefinancovať celú nehnuteľnosť hypotékou.

„Banky od novembra 2014 postupne znižujú podiel nových úverov na bývanie, ktoré prevyšujú 90 percent hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. Od roku 2017 bude dovolený maximálne jeden z desiatich nových úverov na bývanie nad stanovenú hranicu 90 percent hodnoty zakladanej nehnuteľnosti,“ hovorí Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank.

Národná banka Slovenska chce prísnejším odporúčaním pre udeľovanie hypoték zabrániť prípadnému rastúcemu počtu nesplácaných úverov a vzniku realitnej bubliny. Oslovené banky proti názoru výhrady nemajú. „Odporúčania Národnej banky Slovenska rešpektujeme, sú však predmetom interných analýz a ich závery budeme implementovať v stanovenom termíne,“ objasňuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa ČSOB.

Niektoré banky pritom poskytovanie úverov do maximálnej výšky nehnuteľnosti obmedzujú aj v súčasnosti. „Už dnes sa riadime interným limitom, ktorý už teraz obmedzuje poskytovanie úverov do 100 percent,“ konštatuje Marína Masárová, hovorkyňa Tatra banky.

Aj podľa analytika Maroša Ovčarika banky opatrenie dodržiavať budú. „Plošne to dodržiavať budú. Ale určite sa vyskytnú aj banky, ktoré budú hľadať cesty, ako hypotéku dať. Ľudia, naopak, majú možnosť doplniť si chýbajúcu hotovosť aj spotrebnými úvermi,“ konštatuje analytik.

Postupné obmedzenie prístupu ľudí k stopercentnému financovaniu hypotekárnych úverov na deväťdesiat percent z hodnoty úveru však môže spôsobiť znížený dopyt po nehnuteľnostiach, čo by mohlo viesť k poklesu cien.

„Pri takomto nastavení bude menej tých, ktorí si budú môcť hypotéku dovoliť. Už aj teraz, keď si ľudia berú hypotéku, idú s príjmom na doraz. Z našich skúseností môžem povedať, že 85 percent ľudí má záujem o stopercentné financovanie hypotéky,“ hovorí riaditeľka realitnej agentúry Bond Reality Daniela Danihel Rážová.

Slabšiemu dopytu po nehnuteľnostiach najmä v budúcom roku by podľa Daniely Rážovej nemal zabrániť ani fakt, že úrokové sadzby by mali klesať aj počas budúceho roka. Nehnuteľnosti sa pritom za vysokú cenu nielen predávali, ale aj ponúkali.

„Trh sa v tomto roku, v porovnaní s predchádzajúcim, ešte viac oživil. Ceny rôznych typov bytov v jednotlivých lokalitách narástli v rozpätí od dvoch do 11 percent. V priemere však väčšina cien starých bytov v Bratislave narástla v priemere o päť percent. Najvýraznejší nárast v tomto roku nastal pri bytoch v Ružinove, Novom Meste a pri 3– a 4-izbových bytoch v Starom Meste,“ hovorí Daniela Rážová.

Realitný trh však v budúcom roku má byť podľa očakávaní stabilný, pokiaľ nedôjde k vojne, ku krachu alebo kríze eura či k zásadnej ekonomickej kríze, ktorá by mohla ovplyvniť zamestnanosť.

Čo sa týka celkového zadlženia Slovákov, úvery na bývanie tvoria väčšinu dlhu, ktorý domácnosti majú. Slováci sú však v porovnaní so susedmi stále menej zadlžení. Pokiaľ napríklad v Rakúsku sú ľudia zadlžení až z 86 percent v pomere k príjmu, v Česku z 57 percent a v Poľsku či Maďarsku na úrovni 54 percent, na Slovensku sme sa posunuli z 12 percent v roku 2013 na 45 percent v roku 2012.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #byty