Úvery na bývanie nečakane zlacneli. Zdraží to byty?

Desiatky eur môžu ľudia ušetriť na mesačnej splátke, ak starý úver na bývanie vymenia za nový. Prebiehajúce jesenné akcie bánk totiž úroky pri najvýhodnejších úveroch na bývanie zrazili už pod dve percentá za rok.

04.11.2014 20:00 , aktualizované: 05.11.2014 07:00
bývanie, panelák, hypotéka Foto: ,
Bývanie na Slovensku je opäť dostupnejšie, banky rekordne znížili úroky pri hypotékach.
debata (4)

Takéto lacné pôžičky si analytici ešte v úvode tohto roka, keď boli najnižšie úroky okolo troch percent, nevedeli predstaviť. Slovenské pôžičky na bývanie, ktoré dlhodobo patria k najdrahším v eurozóne, sa tým výrazne priblížili k úverom vo vyspelejších krajinách.

Odvrátenou stranou mince je však prichádzajúce možné zdražovanie nehnuteľností. S dostupnými pôžičkami totiž rastie aj záujem o byty a najmä nehnuteľnosti v lepších lokalitách tak môžu zdražieť. V susednom Česku, kde podobne ako na Slovensku ceny bytov dlho stagnovali, sa teraz hovorí o možnom zdražení až o päť percent.

Mierny rast cien bytov už odštartoval aj na Slovensku. Podľa v utorok zverejnených štatistík Národnej banky Slovenska priemerná cena nehnuteľností v treťom štvrťroku 2014 vzrástla o 4 eurá za štvorcový meter a dosiahla hodnotu 1 215 eur. Či bude rast cien bytov a domov pokračovať, závisí od toho, či zotrvá politika lacných peňazí. Európska centrálna banka posiela čoraz viac peňazí komerčným bankám v snahe ešte zvýšiť dostupnosť úverov a naštartovať ekonomický rast.

Výsledkom tejto politiky na Slovensku je, že za posledný rok domáce banky uvoľnili ľuďom už takmer 1,9 miliardy eur na financovanie kúpy nehnuteľností.

S prudkým rastom cien bytov, aký sa naposledy udial pred krízovým rokom 2008, sa však zatiaľ nepočíta. Analytici hovoria skôr o stagnácii. A to aj preto, že NBS s predstihom zatiahla ručnú brzdu v podobe obmedzenia stopercentného financovania kúpenej nehnuteľnosti len cez úver.

„Správanie bánk v oblasti úverovania absolútne ovplyvňuje ceny nehnuteľností a postupne začíname registrovať rast cien nehnuteľností. V období najbližšieho roka počítam so stagnáciou cien, lebo Národná banka Slovenska začala obmedzovať stopercentné úvery na bývanie, čo sa prejaví aj na nižšom záujme ľudí o kúpu nehnuteľností,“ povedala Daniela Danihel Rážová, majiteľka Bond Reality.

Realitní makléri zároveň upozorňujú, že v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou budú ceny nehnuteľností aj naďalej klesať. "Osobne očakávam, že ceny nehnuteľností budú aspoň v Prešovskom kraji naďalej klesať. Napríklad za tento rok ceny nehnuteľností v Prešove klesli až o 5 percent,“ uviedol Peter Kollár, maklér z kancelárie Re/Max Duo, Prešov.

Medzi najčastejšie patria úvery na bývanie vo výške 60– až 70-tisíc eur. Pri úroku 2 percentá za rok vyjde splátka pôžičky vo výške 65-tisíc eur na 240 eur za mesiac. Po 30 rokoch splácania tak klienti vrátia banke 86¤491 eur. Na porovnanie, rovnako vysoký úver sa dal pred dva a pol rokom zobrať za vtedajší najvýhodnejší úrok 4,2 percenta za rok. V takomto prípade bola mesačná splátka úveru 318 eur. Na znížení úrokov tak v danom prípade možno ušetriť 78 eur mesačne a celkovo za 30 rokov až 28¤000 eur.

Odísť pre nízke úroky k lacnejšej konkurencií sa oplatí len v deň ukončenia fixácie úrokovej sadzby. Mimo tento deň si totiž banky účtujú vysoké sankčné úroky za splatenie úveru. Najväčšou položkou býva sankčný úrok v rozmedzí 5 až 7 percent z poskytnutej hypotéky. V prípade nesplateného úveru vo výške 40-tisíc eur je sankčný poplatok v rozmedzí 2– až 2,8 tisíca eur. Zároveň si banky môžu uplatniť sankciu za zmenu úverových podmienok, ktorá sa v závislosti od konkrétneho finančného domu pohybuje v rozmedzí nula až tisíc eur.

Čudné na Slovensku však je, že kým pri úveroch na bývanie situácia na trhu a konkurencia spôsobili pád úrokov, pri spotrebných úveroch to tak nie je. Priemerný úrok pri spotrebnom úvere na auto či kúpu zariadenia bytu sa tak za posledné roky prakticky nezmenil a stále sa pohybuje okolo 14 percent ročne. Pri poklese úrokov tiež musia ľudia počítať aj s tým, že zarobia menej na vkladoch.

Úroky by pritom ešte mohli ďalej klesať. „Pokiaľ Európska centrálna banka bude naďalej realizovať ďalšie opatrenia na zníženie dlhodobých sadzieb, tak v tom prípade by mohli sadzby hypotekárnych úverov ešte o niečo klesnúť,“ povedal Juraj Valachy, analytik Tatra banky. Na druhej strane, ak budú európske krajiny pokračovať v raste, diplomatickou cestou sa vyrieši rusko-ukrajinský konflikt, k ďalšiemu razantnému znižovaniu úrokov nepríde.

Banky na rozdiel od minulosti dávajú nízke úroky všetkým klientom schopným splácať pôžičku. „Úrok 2,0 percenta pri hypotéke s 3-ročnou fixáciou získajú klienti bez akýchkoľvek dodatočných podmienok,“ povedala Eva Čonková, hovorkyňa Prima banky. Finančný dom tak nevyžaduje poistenie splácania úveru a v závislosti od príjmu žiadateľa je obmedzená len výška pôžičky. V závislosti od banky tak ľudia s čistým príjmom tisíc eur za mesiac môžu počítať s pôžičkou v rozmedzí 60– až 70-tisíc eur. Pri kúpe drahšieho bytu sa tak hlavne ľudia v Bratislave len málokedy vyhnú aj potrebe vlastných úspor. Ďalšia jesenná akcia je od UniCredit Bank, ktorá prvým tisíc klientom ponúka hypotéky s ročným úrokom 1,79 percenta.

Len v septembri si ľudia odniesli z bánk nové hypotéky v celkovom objeme 376 miliónov eur, čo je takmer o 50 miliónov eur viac ako v auguste. V týchto údajoch sú započítané aj úvery poskytnuté na vyplatenie starých nevýhodných pôžičiek. Na kúpu nehnuteľností tak v októbri smerovalo "len“ niečo nad 159 miliónov eur.

Zaujímavosťou je, že ak desiatky eur mesačne ľudia ušetria refinancovaním starej hypotéky novou, ušetrené financie si podľa finančných sprostredkovateľov často nesporia, ale ich minú. V závislosti od objemu refinancovania môže ísť aj o niekoľko miliónov eur ročne, ktorými sa môže takto podporovať domáca ekonomika.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #hypotéka #úrok