Úvery na bývanie: Pýtajte si viac za menej

Banky poskytujú najlacnejšie hypotéky v histórii. V auguste predstavoval priemerný úrok pri úveroch na bývanie s viazanosťou úrokovej sadzby na jeden až päť rokov len 3,18 percenta. Vo viacerých bankách však možno ísť ešte nižšie. V rámci akcií, ktorými sa snažia získať nových klientov, ponúkajú možnosť získať úver s úrokovou sadzbou aj nižšou ako 2,5 percenta. Takúto sadzbu pritom banky sľubujú všetkým klientom bez ohľadu na ich bonitu.

28.10.2014 06:30
dar, hypotéka, stavebné, dom, nehnuteľnosť,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Pri zvažovaní čerpať hypotéku je dobré ako jednu z prvých bánk osloviť svoju banku. Vaša banka vás pozná, chodí vám do nej príjem, a teda veľmi rýchlo a bez zbytočných dokumentov zhodnotí vašu žiadosť o úver,“ vraví odborník na financie Maroš Ovčarik. Zároveň však dodáva, že často sa stáva, že iná banka dokáže klientovi poskytnúť výhodnejšiu hypotéku ako domovská banka, preto nie je dobré zobrať hneď prvú ponuku, ktorú nám predloží vlastná banka. „Ak získame ponuku v konkurenčnej banke, ale banku by sme nechceli meniť, je tu priestor na vyjednávanie. Dokonca by som banke ukázal konkurenčné ponuky a vyjednával,“ povedal Ovčarik.

Porovnávajte. Ušetríte tisíce

Porovnávať jednotlivé ponuky sa pritom vyplatí. Ak si niekto požičia 80–tisíc eur s úrokom štyri percentá, jeho mesačná splátka bude 485 eur. V prípade, že nájde banku, ktorá mu požičia za tri percentá, jeho splátka klesne na 444 eur. A ak by úrok bol 2,5 percenta, mesačná splátka dosiahne 424 eur. Pri úroku 2,5 percenta tento klient zaplatí banke na úrokoch za celých 20 rokov o 14 600 eur menej, ako keby bol jeho úrok vo výške štyroch percent.

Kým ľudia, ktorí si chcú teraz požičať, sa tešia z nízkych úrokov, tí, čo si požičali už dávnejšie, pozerajú len so závisťou reklamy, ktoré sľubujú lacné úvery pre nových klientov. „Často sa v praxi stane, že banka na konci fixácie úrokovej sadzby ponúkne vlastnému klientovi, ktorého dlhodobo pozná, výrazne horšie podmienky ako novému klientovi, ktorého chce získať,“ tvrdí Ovčarik.

Klient by v takom prípade nemal byť pasívny, ale vyžiadať si ponuky aj od konkurenčných bánk. Úver si totiž možno jednoducho preniesť do inej banky. „Na základe našich skúseností možno povedať, že pri prenesení úveru do inej banky možno získať úročenie okolo 2,5 percenta. Klient môže ušetriťaj na poplatku, ktorý súvisí s poskytnutím refi nančného úveru, pri ktorom teraz väčšina bánk ponúka 100–percentnú zľavu,“ hovorí Marta Kľocová z poradenskej spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko. Klient má podľa nej pri refi nancovaní menej starostí aj s administratívou. Nová banka už od neho nevyžaduje ani také množstvo dokladov, ako keď si bral pôvodný úver.

Pýtajte sa, vyjednávajte

Aj pri refinancovaní platí, že s pôvodnou bankou možno vyjednávať. Tomášovi z Bratislavy sa tento rok v lete skončila fixácia úrokovej sadzby. Banka mu listom oznámila, že od septembra bude platiť úrok 3,3 percenta. „Bolo to síce menej ako doteraz, no stále sa mi to zdalo veľa,“ vraví Tomáš. E–mailom sa preto obrátil na inú banku, ktorá v reklame sľubovala úrok 2,5 percenta. „Pracovníčka banky mi potvrdila, že ak si prenesiem úver k nim, dajú mi úrok 2,5 percenta.“

Tento e–mail si následne vytlačil a zašiel do svojej pôvodnej banky, ktorá mu pôvodný úrok v priebehu jednej návštevy dokázala znížiť. „Pani v pobočke mi povedala, že na 2,5 percenta sa nevedia dostať, ale vedia mi ponúknuť 2,59 percenta,“ povedal Tomáš. Keďže v novej banke by jeho mesačná splátka bola nižšia len o tri eurá, rozhodol sa zostať v pôvodnej banke. Ušetril si vybavovanie úveru a poplatky na katastri.

Výhodnejšie ako najlepšia pôžička? Vlastné úspory!

Kto chce pri financovaní bývania čo najviac ušetriť, mal by si požičať čo najmenej peňazí. „Aj v čase nízkych úrokov naďalej platí, že jednoznačne najlacnejší spôsob, ako získať vlastné bývanie, sú vlastné úspory. Preto je pri refinancovaní vhodné splatiť pôvodnej banke čo najviac z dlžnej sumy z vlastných úspor a požičať si od novej banky o to menej,“ tvrdí Kľocová.

Na podobnom princípe je založené aj stavebné sporenie. Klient si najprv sporí a potom mu stavebná sporiteľňa poskytne úver. Na rozdiel od hypotéky je však na získanie stavebného úveru zákonný nárok. Stavebné sporiteľne pritom poskytujú aj úvery do istej sumy bez založenia nehnuteľnosti. Pre mnohých ľudí to môže byť výhodnejšia alternatíva, keďže nechcú, aby ich dom či byt bol založený v prospech banky.

Nevýhodou stavebného sporenia je, že nie je primárne určené na okamžité riešenie bývania. Stavebné sporiteľne síce poskytujú aj medziúvery, o ktoré možno požiadať už pri prvej návšteve sporiteľne, no tie sú v porovnaní so stavebnými úvermi vyššie úročené. Navyše klient pri nich spláca len úrok, takže jeho dlh voči banke sa vôbec neznižuje. Popri splácaní medziúveru si musí zároveň aj sporiť. Len čo si nasporí dostatočnú sumu, jeho medziúver sa zmení na výhodnejší stavebný úver. Z nasporenej sumy sa časť úveru splatí a zvyšok sa postupne spláca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úroky #dobré bývanie