Nízke úroky robia úvery na bývanie lákavejšími

Väčšina ľudí túži po vlastnom bývaní. Málokto však dokáže kúpiť si dom alebo byt len z nasporených peňazí. Preto väčšinou kupujúci siahajú po úvere na bývanie. Na výber majú z dvoch možností. Buď si požičajú z banky, alebo od stavebnej sporiteľne.

19.09.2014 13:10
Prenájom, hypotéka, bývanie, reality, kľúče,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Stavebné sporiteľne núkajú dva typy úverov. Ľudia, ktorí si istý čas sporia, môžu získať stavebný úver. Pre ostatných, ktorí si ešte len začali sporiť alebo ešte nesplnili stanovené podmienky, sú určené medziúvery. Tie predstavujú prechodnú fázu k stavebnému úveru. Klient si pri medziúvere musí aj sporiť, a len čo splní podmienky, jeho medziúver sa zmení na výhodnejší stavebný úver.

„Medziúver môžu klienti získať ihneď – spolu s novou zmluvou o stavebnom sporení sa môže poslať hneď aj žiadosť o medziúver. Stavebný úver môžu získať najskôr po dvoch rokoch sporenia na zmluvu stavebného sporenia.“ povedala hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny Zuzana Eliášová. Okrem dĺžky sporenia je pri stavebnom úvere dôležité aj nasporiť požadovanú sumu, ktorá sa vyjadruje ako percento z cieľovej sumy. Potrebné percento sa líši v závislosti od stavebnej sporiteľne a zvoleného produktu.

V prípade hypotéky či úveru na bývanie z banky si možno požičať až sto percent z hodnoty kupovanej nehnuteľnosti. Banky však veľakrát zvýhodňujú tých klientov, ktorí majú aspoň malú časť peňazí už nasporenú. Ak si napríklad klient požičia len 90 percent z hodnoty nehnuteľnosti, môže dostať nižší úrok, ako keby chcel celých sto percent. Pre ľudí, ktorí plánujú investovať do nehnuteľnosti, sa preto oplatí, ak si čím skôr začnú sporiť.

V súčasnosti núkajú banky úvery na bývanie za rekordne nízke úroky. Podľa údajov Národnej banky Slovenska si ľudia v júli brali úvery na bývanie s priemerným úrokom 3,19 percenta. Vo viacerých bankách pritom možno získať úrokovú sadzbu okolo 2,5 percenta a v prípade poistenia môže byť úrok aj nižší. Vďaka rôznym akciám sú pritom nízke úroky dostupné pre všetkých žiadateľov o úver, nielen pre tých najbonitnejších. Nízke úroky sa odrážajú aj na náraste záujmu o hypotéky. Len v júli banky požičali celkovo na bývanie viac ako 437 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roku je to nárast o 9,5 percenta.

Z nízkych úrokov však môžu profitovať nielen tí, ktorí si plánujú zobrať novú hypotéku, ale aj tí, ktorí už úver na bývanie splácajú. Banky totiž ponúkajú aj možnosť refinancovania hypotéky. To znamená, že klient, ktorý má úver v jednej banke, ho vyplatí úverom z inej banky a potom spláca úver už tejto novej banke. Veľakrát však stačí, ak klient svojej pôvodnej banke pohrozí odchodom, a tá mu úrokovú sadzbu zníži.

„Pri hypotékach je najlepšie o konsolidáciu požiadať v čase refixácie úrokovej sadzby. Vtedy klient neplatí poplatok za predčasné splatenie pôvodného úveru a zároveň pri žiadaní nového úveru nie je potrebné dokladovať príjem, ak splátka na novom úvere je taká istá alebo nižšia ako na úvere pôvodnom, a nie je potrebné predkladať nový znalecký posudok,“ povedala hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová. Banky zároveň veľakrát klientom, ktorí si prenášajú hypotéku, odpúšťajú poplatok za poskytnutie úveru. Klient tak musí väčšinou zaplatiť len poplatok za vklad nového záložného práva do katastra vo výške 66 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebné sporenie #úrokové sadzby #úvery na bývanie