Rozšíri sa podpora bývania?

Ministerstvo financií tvrdí, že viac podporí mladé rodiny, ktoré za zadlžili pre kúpu vlastného bývania. Na rokovaní vlády sa však včera, naopak, ocitol návrh, ktorý by zrušil niektorým mladým rodinám možnosť dvojročného odloženia splátok istiny úveru na bývanie po narodení dieťaťa.

13.03.2014 12:02
hypotéka, bývanie, sťahovanie, úver, byt Foto:
Ilustračné foto.
debata

Po tom, čo na túto skutočnosť upozornil nezaradený opozičný poslanec Miroslav Beblavý, vláda prerušila rokovanie o novele zákona o bankách.

„Nejde o žiadne zrušenie podpory rodín pri hypotékach. Návrh zákona, naopak, obsahuje ďalšie výhody pre ľudí s úvermi od stavebných sporiteľní, ktorí budú môcť predčasne splácať tieto pôžičky bez dodatočných poplatkov,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Nie je jasné, ako sa v zákone ocitlo obmedzenie podpory zadlžených mladých rodím. „Je tu výzva od jedného z poslancov, ktorý spochybňuje text novely, a my sme sa rozhodli pozastaviť rokovanie, budeme s ním komunikovať a vyjasníme si situáciu,“ dodal Kažimír.

Celý problém spôsobilo vypustenie jedného bodu v paragrafe zákona. V praxi by preto o podporu mohli prísť tisíce mladých rodín. „Dvojročné prázdniny pri splácaní by ostali len ľuďom s hypotékami a zrušili by sa pre všetkých klientov bánk s úvermi na bývanie,“ povedal poslanec Beblavý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podpora bývania