Hypotéky zlacneli na nové minimum

Požičať si na nové bývanie sa dá momentálne najlacnejšie v histórií Slovenska. UniCredit Bank momentálne znížila úrok na 2,5 percenta pri rok fixovanej hypotéke.

11.02.2014 12:17
hypotéka, dom, úroky Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Najlacnejší fixovaný úver na bývanie bol na trhu doteraz tesne pod troma percentami. Podľa odborníkov prichádzajúce jarné akcie budú v znamení tvrdých bojov o klientov a podobnú pôžičku môžu ponúknuť aj iné banky. Slováci si tak po dlhých rokoch konečne aspoň na chvíľu budú môcť požičiavať za podobne nízke úroky ako na Západe, aj keď akciové ponuky tam môžu byť ešte nižšie.

„Zníženie úrokov pri hypotékach u jedného z väčších finančných domov pravdepodobne nenechá chladné ani ostatné banky. Ľudia si tak túto jar budú môcť požičiavať za naozaj atraktívne úroky,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančná Hitparáda. Konkrétnu podobu jarných akcií konkurenčné finančné domy dopredu neprezradia. „Správanie konkurencie prirodzene sledujeme, výška úrokových sadzieb našich úverov však závisí od viacerých faktorov,“ reagoval Ján Ondráš, vedúci oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne. V banke s najväčším objemom úverov na bývanie dostanú najnižšie úroky aktívni klienti s vlastným účtom.

V každom prípade hypotéka s najnižším úrokom môže ušetriť desiatky eur mesačne. Pri trojpercentnom úroku vyjde splátka 70-tisícovej hypotéky splatnej o dvadsať rokov na 390 eur za mesiac. Približne o osemnásť eur za mesiac, teda na 372 eur, klesne mesačná splátka toho istého úveru pri ročnom úroku 2,5 percenta za rok. Ľudia ale tiež musia počítať s tým, že finančné domy pri poskytovaní najnižších úrokov väčšinou vyžadujú poistenie proti nesplateniu úveru, čo splátku dvíha. Nižšie úroky môžu využiť aj ľudia so starými úvermi, a to pri refinancovaní v čase skončenia fixácie.

„Úrokovú sadzbu už od 2,5 percenta môže získať každý žiadateľ, ktorý si zvolí transparentnú úrokovú sadzbu naviazanú na dvanásťmesačný Euribor a nechá si zasielať minimálne 1,5-násobok svojej mesačnej splátky na účet vedený v UniCredit Bank a poistí si splátky úveru,“ priblížila hovorkyňa danej banky Zuzana Ďuďáková.

Podľa bankových analytikov už v tomto roku príde pre postupné oživovanie európskej ekonomiky k rastu úrokov. Na druhej strane slovenské úroky sú stále v priemere takmer najvyššie v eurozóne, a tak stále majú kam klesať. „Predpokladáme, že sadzby na finančných trhoch sa v tomto roku odrazia odo dna, avšak ich nárast bude len pozvoľný, viditeľnejší najmä dlhších splatnostiach,“ odhadol Ľubomír Koršňák, ekonóm UniCredit Bank. Navyše americká centrálna banka už od konca minulého roka postupne obmedzuje tlačenie nových peňazí do ekonomiky.

Práve lacné peniaze od centrálnej banky umožňujú bankám znižovať úroky pri úveroch. Lacné pôžičky totiž majú naštartovať investície ľudí a podnikov. Na Slovensku sa tento prístup osvedčil hlavne pri úveroch na bývanie, o ktoré aj pre klesajúce úroky stále rastie záujem. Vlani slovenské banky poskytli úvery na bývanie v sume 4,8 miliardy eur, čo bol medziročný rast až o 28 %. „V roku 2014 rast úverov na bývanie budú podporovať historicky najnižšie úrokové sadzby, rastúci index dostupnosti nehnuteľností, ako aj zlepšujúci sa sentiment medzi obyvateľstvom. Preto očakávame, že ich celkový objem medziročne vzrastie o viac ako 10 %,“ uzavrel Juraj Valachy, analytik Tatra banky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #UniCredit