Podmienky na poskytnutie hypotéky sa sprísnia

Zobrať si pôžičku na bývanie bude v tomto roku o niečo ťažšie ako minulý rok. Finančné domy sa totiž pripravujú na zvyšovanie počtu nesplácaných úverov, a tak nové pôžičky budú dávať len nízko rizikovým klientom. Získať úver v desaťtisícoch eur tak nakoniec môže byť problém aj pre zamestnanca s priemerným hrubým platom na úrovni tisíc eur za mesiac.

14.01.2013 12:02
hypotéka, stavebné, sporenie, úver, daň,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V roku 2013 síce pravdepodobne zostanú úrokové sadzby na medzibankovom trhu na historických minimách, ale záujem klientov o úvery na nehnuteľnosti pod vplyvom negatívnych očakávaní na trhu práce zrejme poklesne, respektíve klienti budú ťažšie spĺňať nároky bánk,“ povedal Peter Kišidaj, analytik finančných trhov VÚB banky. Finančný dom tak odhaduje, že celkový rast úverov na bývanie sa spomalí v tomto roku na úroveň siedmich percent, pričom v minulom roku sa hýbal mierne nad deviatimi percentami a v roku 2011 dosiahol jedenásť percent.

Presnejší obraz o úverovom trhu na bývanie dávajú štatistiky novoposkytnutých úverov. „Čisto nové úvery na nehnuteľnosti, teda úvery, ktoré banky spolu poskytli obyvateľstvu za prvých 10 mesiacov roka 2012, dosiahli bezmála 0,9 miliardy eur, pričom za prvých 10 mesiacov roka 2011 predstavovali takmer 1,1 miliardy eur,“ zhodnotil Kišidaj. Pri miernom znižovaní úrokov z novoposkytnutých hypoték sa tento jav nedá pripísať menšiemu záujmu zo strany klientov a potvrdzujú to aj samotné finančné domy. ,,Zrejme banky sprísnili požiadavky na klientov pri poskytovaní týchto úverov, pričom dopyt obyvateľstva sa pravdepodobne ani nezmenil," potvrdil Kišidaj.

Úverovaním len lepšie zarábajúcich klientov sa banky pripravujú na rast nesplácaných úverov. „Rast rizika vyplývajúci z nesplácania úverov sa už aj za deväť mesiacov roka 2012 odzrkadľuje v medziročnom náraste objemu vytvorených opravných položiek za celý bankový sektor o 47 percent,“ povedal Juraj Valachy, ekonomický analytik Tatra banky.

Slováci navyše za hypotéky stále platia jedny z najvyšších úrokov spomedzi všetkých krajín používajúcich spoločnú menu euro. Podľa štatistík Európskej centrálnej banky je na Slovensku priemerný úrok z poskytnutých pôžičiek na bývanie fixovaný na obdobie piatich rokov na úrovni 5,08 percenta. Na porovnanie, priemer eurozóny je 3,60 percenta a najnižší 1,65-percentný úrok platia Portugalci. Slovák tak za hypotéku stotisíc eur splatnú za tridsať rokov pri úroku 5,08 percenta mesačne zaplatí 546 eur. Kým bohatší Portugalec pri rovnakej pôžičke, ale s ročným úrokom 1,65 percenta, banke raz za mesiac vráti „len“ 354 eur. V porovnaní so Slovákom tak na každej splátke ušetrí približne 192 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba