Mladí môžu získať hypotéku výhodnejšie

Každý, kto nie je starší ako 35 rokov, môže získať hypotéku so štátnym príspevkom. Podmienkou je, aby jeho príjem nebol vyšší ako 1,3–násobok priemernej mzdy.

21.07.2011 10:34
hypotéka, byt, bývanie, stavebné sporenie, nájom Foto:
Ilustračné foto
debata

Ľudia, ktorí splnia tieto podmienky, získajú v porovnaní so štandardným úrokom, ktorý by mali platiť, úrok o tri percentá nižší. To znamená, že ak by im vyšiel päťpercentný úrok, budú v skutočnosti platiť len dve percentá.

Zvýhodnenie platí len počas prvých piatich rokov jeho splácania. Po uplynutí tejto doby začnú platiť štandardný úrok. Ich splátka tak vzrastie. Napríklad ak by si niekto požičal 45–tisíc eur so splatnosťou 30 rokov, znamená to, že pri dotovanom úvere bude mesačne platiť o 75 eur nižšiu splátku, ako keby si vzal štátom nezvýhodnený úver. Za päť rokov by mal na splátkach ušetriť 4 500 eur.

V skutočnosti sa však môže stať, že ľudia ušetria na splátkach menej. Podľa nedávneho prieskumu Pravdy totiž niektoré banky dávajú klientom, ktorí chcú štátne zvýhodnenie, vyššie úroky, ako keby túto bonifi -káciu nechceli. To znamená, že ak by žiadali o úver bez štátnej dotácie, dostali by napríklad päťpercentný úrok. No ak požiadajú o dotovaný úver, banka im vypočíta šesťpercentný úrok a až z neho im odráta trojpercentnú zľa­vu.

Výška maximálneho príjmu, pri ktorom majú ľudia ešte nárok na získanie štátom dotovanej hypotéky, sa prehodnocuje každý štvrťrok. V súčasnosti sa odvíja od priemernej mzdy za prvý štvrťrok tohto roku. Nárok na štátnu bonifi káciu tak majú ľudia, ktorých príjem neprekračuje 969,80 eura. Ak o úver žiadajú manželia alebo pár, ich spoločný príjem nesmie presiahnuť 2,6–násobok priemernej mzdy, čo je 1 939,60 eura.

V prípade, že žiadajú o úver dvaja ľudia, musia obaja spĺňať aj kritérium veku. Ani jeden z nich tak nesmie mať viac ako 35 rokov. Päťročné zvýhodnenie získajú všetci bez ohľadu na to, či požiadajú o úver ako 20–roční, či ako 35–roční. Dovŕšením 35 rokov nárok na štátnu bonifi káciu nezaniká. Ide len o posledný termín, kedy možno o dotovaný úver požiadať.

debata chyba