Použitie peňazí určuje pri stavebnom sporení zákon

Ak si niekto berie úver zo stavebnej sporiteľne, musí doložiť, ako peniaze z úveru použil. "Povinnosť platí tak v prípade stavby nového rodinného domu, ako aj rekonštrukcie bytu," hovorí Robert Juriš z Prvej stavebnej sporiteľne.

05.07.2011 06:30
hypotéka, hypotéky, stavebné, sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri posudzovaní dokladov je rozhodujúci dátum uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení, nie dátum požiadania o úver alebo začiatku jeho čerpania. Doklady o použití peňazí treba predložiť 24 mesiacov od podpisu úverovej zmluvy.

„Pri žiadosti o stavebný úver po šiestich rokoch od uzatvorenia zmluvy o stavebnom sporení treba preukazovať už len sumu zodpovedajúcu stavebnému úveru a svoje vlastné nasporené prostriedky už nemusíte preukazovať. "Z týchto peňazí môžete uhrádzať aj náklady, na ktoré nie sú doklady, čo sa vyskytuje najmä pri svojpomocnej výstavbe domov,“ dodáva Juriš.

Ako sa uvoľňujú peniaze? Faktúry môže preplácať priamo stavebná sporiteľňa, alebo môže uvoľniť finančné prostriedky až do 80 percent z celkovej výšky úveru a poukázať ich na váš účet. Zvyšné peniaze sa uvoľňujú až vtedy, ak zdokladujete, na čo ste ich použili.

Vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni sa peniaze uvoľňujú v tranžách alebo jednorazovo a prípadne zálohovo. „Čerpanie peňazí je teda opačné,“ hovorí Daniela Vlčková z Wüstenrot stavebnej sporiteľne. „Až po predložení dokladov stavebná sporiteľňa vyplatí peniaze z úveru alebo medziúveru klientovi alebo dodávateľovi a pod. Podľa toho, ako sa dohodneme.“ „Zálohové čerpanie klienti spravidla využívajú len v prípadoch, keď požiadali o dotáciu zo ŠFRB a potrebujú preukázať určité percento hotovosti na účte,“ vysvetľuje Vlčková.

A aké doklady možno predkladať? „Musia byť vystavené buď na Slovensku, alebo v inom štáte,“ informuje Jana Langerová, členka predstavenstva a vrchná riaditeľka prevádzky ČSOB Stavebnej sporiteľne. „Doklady môžu byť v eurách alebo v inej mene prepočítanej na eurá aktuálnym kurzom NBS ku dňu vystavenia dokladu, v originálnom vyhotovení alebo ich fotokópie, overené osobami určenými stavebnou sporiteľňou. V prípade predloženia fotokópie dokladu osoba určená stavebnou sporiteľňou označí originál doklad, aby ho niekto nemohol opakovane použiť.“

Peniaze zo stavebného úveru možno čerpať

1. Po splnení podmienok na výplatu (podpísaná zmluvná dokumentácia, zriadené záložné právo na nehnuteľnosť atď.).

2. Štandardne: na základe predložených faktúr/realizo­vaných prác, či už jednorazovo alebo v tranžách; predložené požiadavky na čerpanie a doklady účelového použitia.

3. Zálohovo (až do výšky 80 % dlžnej sumy): následne má sporiteľ na zdokladovanie 12 mesiacov od prvej výplaty; po zdokladovaní 80 % zálohovej výplaty sa mu vyplatí zvyšných 20 % (už iba podľa dokladov účelového použitia).

4. V prípade zabezpečenia úveru nehnuteľnosťou môže klient požiadať o tzv. výplatu na plombu (nie je splnená podmienka zriadenia záložného práva na nehnuteľnosť, klient predložil len návrh na vklad opatrený prezenčnou pečiatkou príslušnej správy katastra a list vlastníctva s plombou).

5. Výplata na plombu je možná do výšky:

  • 100 % dlžnej sumy v prípade ručenia nehnuteľnosťou vo vlastníctve žiadateľa o úver alebo tretej osoby (rodičia, súrodenci, priatelia atď.),
  • 80 % dlžnej sumy v prípade ručenia kupovanou nehnuteľnosťou,
  • v prípade ručenia rozostavanou nehnuteľnosťou (napr. rozostavaný rodinný dom), ktorá nie je zapísaná v liste vlastníctva, nie je výplata na plombu povolená.
  • Spôsob výplaty: štandardne alebo zálohovo.

Aké sú podmienky dokladovania

Ten, kto čerpá úver pred tzv. pridelením cieľovej sumy (medziúvery), dokladuje celú cieľovú sumu.

V prípade čerpania úveru po pridelení cieľovej sumy (stavebné úvery) nemusí dokladovať účelové použitie celej cieľovej sumy, len jej úverovej časti.

Sporiteľ predkladá doklady podľa účelu, na ktorý využije úverové prostriedky.

Doklady musia byť vystavené v SR alebo v inom členskom štáte EÚ, a to v eurách, príp. v korunách alebo v inej mene prepočítanej na eurá (pozn.: doklady vystavené v inom štáte musia mať dátum vystavenia po vstupe štátu do EÚ a musia byť preložené).

Dátum vystavenia dokladu nesmie byť starší, ako je dátum uzavretia zmluvy o stavebnom sporení.

Doklady musia byť vystavené na meno majiteľa, resp. spolumajiteľa zmluvy.

Doklad môže byť vo forme pokladničného bločku alebo faktúry, ktorej súčasťou však musí byť aj doklad o úhrade faktúry (ak úhrada nejde priamo z účtu stavebného sporenia na dodávateľa – vystavovateľa faktúry).

Predkladajú sa originály alebo kópie dokladov overené určenými pracovníkmi stavebnej sporiteľne.

Zdroj: Wüstenrot stavebná sporiteľňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba