Podmienky pre dotované hypotéky sa zrejme zmenia

Podmienky poskytovania štátom zvýhodňovaných hypotekárnych úverov sa zrejme zmenia. Ich súčasné nastavenie totiž považuje minister financií Ivan Mikloš za zlé a nespravodlivé.

30.07.2010 20:30
hypotéka, dom, reality Foto:
Príjem manželov na získanie dotovanej hypotéky sa možno bude posudzovať spoločne.
debata

Ministerstvo preto podľa jeho slov chce presadiť, aby sa nárok na získanie zvýhodnenej hypotéky posudzoval v prípade manželov na základe spoločného príjmu a nie jednotlivého príjmu každého z manželov, ako je to v súčasnosti.

Rezort financií chce zmeny rozpracovať v najbližších mesiacoch. K rozšíreniu nároku na získanie štátnej bonifikácie hypoték pre mladých sa kabinet Ivety Radičovej zaviazal aj v schválenom programovom vyhlásení.

Percentuálna výška štátneho príspevku pre mladých sa určuje zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok. Pre tento rok sú to 2 % od štátu, pričom banka znižuje úrokovú sadzbu o 1 %. Výška schváleného príspevku od štátu nie je garantovaná a určuje sa pre každý rok zákonom. Štátny príspevok pre mladých sa poskytuje na hypotekárne úvery po dobu piatich rokov. Zvýhodnené úvery banky začali poskytovať od roku 2007.

debata chyba