Prieskum: Ľudia byty kupovať neplánujú, budú viac rekonštruovať

Necelá polovica ľudí na Slovensku plánuje v najbližších 12 mesiacoch investovať do zútulnenia svojho bývania. Najčastejšie pôjde o vymaľovanie interiéru alebo exteriéru bytu či domu, stavebné úpravy, modernizáciu a celkové zútulnenie domácnosti.

17.09.2009 14:00
rekonštrukcia, bývanie, farby, štetec
Podľa prieskumu sa 14 percent domácností chystá najbližší rok vymaľovať svoj byt.
debata

Útlm na realitnom trhu spôsobil, že ľudia odkladajú veľké investície do nehnuteľností na neskôr, ale snažia sa vytvoriť čo najpríjemnejší domov pre seba a svojich najbližších, preto neváhajú investovať peniaze do modernizácie a zlepšovania existujúceho bývania. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý realizovala agentúra GfK metódou face to face na vzorke tisíc ľudí vo veku od 15 do 79 rokov.

„Ľudia sa chcú cítiť doma čo najpríjemnejšie a týmito aktivitami si mnohí často nahrádzajú svoje sny o novom, prípadne lepšom bývaní, keďže nehnuteľnosť si v najbližšom čase plánuje na Slovensku kúpiť minimum ľudí. Iba necelé 4 percentá respondentov sa vyslovili, že si v najbližších 12 mesiacoch plánujú kúpiť pozemok, dom, byt, víkendové bývanie, záhradku alebo garáž,“ informuje Gabriela Čekovská z GfK.

Keďže mnoho ľudí si v súčasnej situácii nemôže dovoliť presťahovať sa do lepšieho, prípadne splniť si svoje sny o bývaní, snažia sa zútulňovať, prestavovať a modernizovať svoje existujúce príbytky. Súčasným trendom je skrášľovať si svoje byty alebo domy a prispôsobovať ich svojim predstavám, aby sa v nich členovia domácnosti cítili čo najlepšie.Takisto pribúda takzvaných domasedov, ktorí pre finančnú krízu preferujú trávenie voľného času doma.

Pri zútulňovaní dominuje najmä maľovanie interiérov alebo exteriérov, ktoré v najbližších 12 mesiacoch chystá asi 14 percent domácností. Asi desatina ľudí plánuje doma zrealizovať rôzne stavebné úpravy, ďalšia desatina chce svoje bývanie celkovo zmodernizovať a 9 percent ľudí chce investovať do zútulnenia priestorov. Asi 8 percent domácností plánuje vymeniť bytový textil a tiež necelých 8 percent ľudí si chce kúpiť nový nábytok. Takmer každý piaty respondent tiež prezradil, že podobné aktivity už vo svojej domácnosti nedávno zrealizoval.

debata chyba