Ako sa zmeny na katastri dotknú vybavenia hypotéky

Viaceré banky uvoľnenie peňazí na hypotéku podmieňovali prinesením listu vlastníctva s plombou, ktorý za 8 eur do konca augusta vydával katastrálny úrad. Od 1. septembra občan už taký dokument od úradu nedostane. Plombu na list vlastníctva zapíše kataster okamžite do systému, banka ju však uvidí len cez online výpis, ktorý bude kataster aktualizovať raz týždenne.

05.09.2009 08:00
Reality, dom, paneláky Foto:
Kataster bude na internete údaje o nehnuteľnostiach aktualizovať raz týždenne.
debata

Ako budú postupovať najväčšie banky:

SLSP: Klient pri žiadosti o úver zabezpečený nehnuteľnosťou predloží originál návrhu na vklad záložného práva, ktorý bude mať prezenčnú pečiatku katastra o prevzatí záložných zmlúv. Banka skontroluje vyznačenie plomby na liste vlastníctva a následne povolí čerpanie úveru. Platí to pre všetky úvery čerpané po 1. septembri 2009 aj pre tie, ktoré boli schválené pred týmto dátumom.

VÚB: Klient predloží potvrdený návrh na vklad záložného práva opatrený pečiatkou úradu s vyznačeným číslom vkladu a dátumom podania vkladu v papierovej podobe. Banka si overí zápis plomby na liste vlastníctva cez internet. Ako sa predĺži spracovanie úveru, bude závisieť od toho, ako rýchlo budú údaje zverejnené na stránke katastra. Platí to pre čerpanie všetkých úverov zabezpečených nehnuteľnosťou po 1. septembri.

UniCredit Bank: Od klienta od septembra žiadame výpis z listu vlastníctva vyhotovený v deň podania návrhu na vklad záložného práva k nehnuteľnosti, aby sme preverili najaktuálnejší stav zápisu v katastri.

ČSOB: Pre klientov sa nič nemení, banky čerpanie úveru hypotekárneho typu nepodmieňovala doložením listu vlastníctva s vyznačenou plombou.

Tatra banka: Od 1. septembra banka umožní čerpanie úveru na základe predloženia návrhu na vklad záložného práva a kontroly listu vlastníctva na portáli katastra. Nebude čakať na aktuálny výpis, pozrie len, či tam nie sú iné zápisy, ktoré by mohli obmedziť jej záložné právo. Ak bude na liste vlastníctva iný zápis, odporučí klientovi požiadať o zrýchlené konanie.

ZDROJ: banky

debata chyba