Úroky v stavebnom sporení sa nezmenia

Výhody stavebného sporenia ostanú platné aj po zavedení eura, štátna prémia by sa zmeniť nemala a úrokové sadzby budú garantované na celý čas sporenia či splácania úveru.

05.07.2008 07:46
Byty, domy, reality 2 Foto:
Ilustračné foto
debata

Euro sa nezadržateľne blíži a ľudia vkladajú svoje úspory do bánk, ale aj do stavebných sporiteľní. V najväčšej Prvej stavebnej sporiteľni za prvých 5 mesiacov tohto roka uzatvorili sporitelia nové zmluvy s objemom cieľových súm, ktorý je o 63 percent vyšší ako v rovnakom období vlani. Tí, ktorí si chcú sporiť alebo požičať na bývanie, chcú vedieť, čo ich čaká.

Stavebné sporiteľne sa s príchodom novej meny nechystajú upravovať úrokové sadzby a vklady sa tak spolu so štátnou prémiou po odrátaní poplatkov zhodnotia o 5,6 percenta ročne. Stavebné sporenie je však účelovo viazané – peniaze možno minúť iba na bývanie a sú viazané na 6 rokov. Novinkou posledného roka sú nové druhy sporenia s vyšším, bonusovým výnosom a najnovšie aj bez potreby zamknúť úspory na celých 6 rokov, ale bez úveru.

Štátna prémia

Aj na budúci rok by výška štátnej prémie mala ostať zachovaná, a to v sume najviac 2 000 Sk na sporiteľa. Akurát od budúceho roka by táto suma mala byť prerátaná na eurá. Optimálna suma, akú by mali sporitelia vkladať, aby získali od štátu maximum, bude tak ako tento rok 16 000 Sk, ibaže tiež už v eurách (asi 531 eur, podľa toho, ako sa zafixuje kurz). Väčšina ľudí využíva stavebné sporenie na to, aby s podporou štátu získala úver. Bude cena za úver od nového roku iná?

Úroky na vklady a na úvery

"Po zavedení eura Prvá stavebná sporiteľňa zachová výšku úrokových sadzieb – len slovenskú korunu vystrieda euro. Klienti sporiaci v tarifách s ročnou úrokovou sadzbou na vklady 2 percentá majú nárok na stavebný úver s úrokovou sadzbou 4,7 percenta ročne. Klienti sporiaci v úverových tarifách s úrokom na vklady 0,1 percenta ročne majú nárok na stavebný úver s úrokovou sadzbou 2,9 percenta ročne,“ spresňuje Miloš Blanárik z Prvej stavebnej sporiteľne. Kto si však potrebuje na bývanie požičať bez predchádzajúceho sporenia, platí za pôžičku viac, okolo 6 až 8 percent ročne.

Nová mena by sa nemala dotknúť ani tých, ktorí už stavebný úver splácajú. „V podstate sa v prípade úverov v eurách nebude meniť nič. Klienti majú poskytnutý limit v eurách, splácajú v eurách, úrokovú sadzbu majú rovnako dohodnutú v súlade s typom produktu, ktorý je v mene euro. Úvery v slovenských korunách budú prepočítané do meny euro a technicky aj s parametrami produktu preklopené,“ objasňuje Tereza Molnár Copláková za ČSOB Stavebnú sporiteľňu.

"Úrokové sadzby sú vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni garantované aj po prechode na euro, ani pre nových klientov sa neuvažuje o zmene úročenia,“ potvrdzuje aj Daniela Vlčková za Wüstenrot stavebnú sporiteľňu. Tu má klient vklady pri každom produkte úročené minimálne 2 % ročne, a pri niektorých produktoch sú vklady bonifi kované (garantovaný výnos 8 % za 2 roky, resp. 12 % za 3 roky), ale bez nároku na úver. Medziúvery typu Flexibil sú za 7,5 % alebo 8 % ročne (podľa typu zaručenia) a úročenie následného stavebného úveru môže byť 3 %, 4 %, 5 %, 6 % alebo 7 % – podľa vopred zvolenej kombinácie parametrov sporenia a úverovania. Úrokové sadzby pri medziúveroch radu Akurát sa pohybujú od 5,99 % cez 6,39 % a 7,49 % do 7,99 % ročne, s následným úročením úveru 5 % alebo 6 %. Výška úrokov je tiež garantovaná po celú dobu splatnosti.

V ČSOB Stavebnej sporiteľni sú aktuálne úrokové sadzby z medziúverov od 5,59 do 7,39 percenta ročne (v závislosti od spôsobu zabezpečenia, výšky nasporenej sumy, dosiahnutého hodnotiaceho čísla, resp. času sporenia). V ponuke je aj mimoriadny medziúver s úrokovou sadzbou 4,99 percenta ročne. Sadzby zo stavebných úverov sa pohybujú od 2,9 do 4 percent ročne, v závislosti od zvoleného typu sporenia. „Klient, ktorý chce sporiť a svoje prostriedky čo najviac zhodnotiť, sa rozhodne pre typ sporenia s úrokovou sadzbou 2 percentá ročne, naopak, klient, ktorý chce využiť nízku úrokovú sadzbu stavebného úveru, zvolí typ sporenia s nižšou úrokovou sadzbou na vkladoch,“ dodáva Copláková.

Vklady klientov stúpajú, keďže vložením úspor na účet v banke či v stavebnej sporiteľni bude mať klient zaistený prechod na euro jednoducho, rýchlo a bez problémov. Prvá stavebná sporiteľňa sa snažila pritiahnuť klientov úrokovým bonusom počas roka 2007 a v prvom štvrťroku 2008, momentálne poskytuje sporenie v štandardných podmienkach.

Wüstenrot stavebná sporiteľňa ponúka nové typy sporenia aj teraz, od júna. "Zaujímavým zhodnotením vkladov s garantovaným výnosom bez rizika a dokonca s kratším časom viazanosti ako zvyčajných 6 rokov oslovia klientov, ktorí chcú bezstarostne zmeniť svoje úspory v slovenských korunách na úspory v eure. Sú výhodné aj z hľadiska znížených poplatkov, ktoré sú so sporením spojené, jednorazový poplatok za uzavretie zmluvy je asi polovičný a ročný poplatok za vedenie účtu je štvrtinový,“ informuje Vlčková.

Princípy stavebného sporenia
sporenie aj pôžičky sú určené na bývanie, vynaloženie peňazí treba dokladovať po 6 rokoch sporenia možno nasporenú sumu minúť ľubovoľne, kto zruší zmluvu o stavebnom sporení skôr, platí pokutu za predčasnú výpoveď zmluvy, kto ju zruší do 2 rokov, príde aj o štátnu prémiu
štátna prémia pre tento a zrejme aj pre nasledujúci rok by mala byť max. 2 000 Sk na sporiteľa, na dosiahnutie max. prémie treba vložiť 16 000 Sk ročne (od roku 2009 v eurách)
úroky sú garantované počas celého obdobia sporenia alebo splácania sú však rôzne podľa typu sporenia (spravidla nižšie úroky na vklady znamenajú následne lacnejší úver a naopak) aj podľa ručenia za úver (úvery zabezpečené nehnuteľnosťou sú lacnejšie)
lacnejšie úvery zhruba po dvoch rokoch na pridelenie stavebného úveru má nárok každý, kto splní podmienky, na pridelenie úveru vplýva najmä dĺžka sporenia a výška vkladov
okamžité úvery aj bez vkladu kto potrebuje pôžičku hneď, môže o ňu požiadať vzápätí po uzatvorení zmluvy o stavebnom sporení, je však drahšia
viac možností v tomto roku možno zo stavebného sporenia financovať okrem kúpy a obnovy bytu alebo domu aj všetky drobné stavby na pozemku prislúchajúcom k bytovému alebo rodinnému domu, ale aj tepelné čerpadlá, slnečné kolektory alebo iné energetické a ekologické zariadenia, aj čistiarne odpadových vôd pre rodinný alebo bytový dom
v budúcnosti stavebné sporiteľne budú môcť poskytovať aj spotrebiteľské úvery na zariadenie domácnosti, najprv však musia požiadať o licenciu a pripraviť sa na nový typ úverov
ZDROJ: PRAVDA, zoh
debata chyba