Byty sú v Bratislave drahšie ako vo Viedni

Ceny bytov v Bratislave dosiahli úroveň viedenských, v niektorých prípadoch sú dokonca drahšie. Stavebný boom na Slovensku a neustále rastúci dopyt po nehnuteľnostiach ceny bytov dvíha.

12.11.2007 09:01
Byty, domy, reality 3 Foto:
Ilustračné foto
debata

Napríklad dvojizbový byt, ktorý má 65 štvorcových metrov a je na obchodnej ulici Mariahilferstrasse, ponúkajú na internetovom portáli Immobilien.Net za 89-tisíc eur, čo je v prepočte viac ako 2,9 milióna korún. Kupujúci tak za štvorcový meter zaplatí 45-tisíc korún. V centre Bratislavy na pešej zóne stojí 2-izbový byt s rozlohou 54 m2 približne 3 700 000 korún. Jeden štvorcový meter vychádza na 68 500 korún.

Pri zrekonštruovaných bytoch v centre oboch hlavných miest sú ceny za štvorcový meter tiež podobné a v Bratislave je štvorcový meter dokonca drahší. Dvojizbový byt (80 m2 ) s balkónom v prerobenom dome v štýle biedermaier vo Viedni takisto na Mariahilferstrasse stojí 199-tisíc eur, čo je v prepočte približne šesť a pol milióna korún. Podobný, ale o 15 m2 menší byt s terasou vyjde v Bratislave na Obchodnej ulici o viac ako milión korún menej, ale na štvorcové metre je bratislavský byt o tisícsedemsto korún drahší.

Podľa analýzy Immobilien.Net v Rakúsku bola v prvom polroku najvyhľadávanejšia oblasť na bývanie vo Viedni práve Mariahilferstrasse, čiže 6. okres. Ten patrí podľa Stanislava Hánu, vedúceho predaja tejto spoločnosti, spolu s prvým a trinástym okresom k tým najlukratívnejším.

Martin Lazík, generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, však tvrdí, že vnímanie centra obyvateľmi hlavného mesta je iné v Bratislave ako vo Viedni. Zatiaľ čo v Bratislave centrum pri pešej zóne patrí k najlukratívnejším častiam, Viedenčania podľa Lazíka centrum nevnímajú ako luxus a lukratívne top oblasti sa nachádzajú mimo centra.

Ide však o luxusné byty najvyššieho štandardu, ktoré v Bratislave v súčasnosti neexistujú. Sú to lukratívne štvrte s kompletnou sociálnou vybavenosťou, bazénom, fitnesscentrom, ako aj škôlkou či upratovacou službou. Najdrahší byt však napríklad v lukratívnej štvrti Hietzing na portáli Immobilien.Net stojí takmer 600-tisíc eur. Za štvorcový meter kupujúci zaplatí viac ako tri a pol tisíca eur, asi 120-tisíc korún.

Realitná kancelária P&P, ktorá sídli vo Viedni, potvrdila plynulé zvyšovanie cien nehnuteľností. Byty vo Viedni sa však podľa P&P delia na dve kategórie. Väčšie, ktoré sú aj drahšie, a menšie, ktoré potrebujú zrekonštruovať a sú cenovo veľmi výhodné. Ani ceny bytov nerastú tak rapídne, pretože ponuka je vo Viedni oveľa vyššia a bytov je na rozdiel od Slovenska dostatok.

Stavebný boom na Slovensku a neustále rastúci dopyt po nehnuteľnostiach dvíha ich ceny. Zlatica Jánošová z 1. Národnej aukčnej spoločnosti odhadla rast cien nehnuteľností za posledné tri mesiace o približne desať percent. Slovenský realitný trh ešte stále nie je podľa Martina Lazíka nasýtený a dopyt presahuje ponuku bytov. Cenovú bublinu preto Lazík vylúčil, pretože ceny rastú plynule s ekonomickým vývojom krajiny. Povedal však, že ceny vyháňajú do závratných výšok práve investori, ktorí o dobré lokality a nehnuteľnosti súperia.

Bývanie mimo mesta je lacnejšie

Ceny bytov v okolí Bratislavy a v okolí Viedne sú približne rovnaké, pričom rakúske sú často ešte lacnejšie. Trojizbové byty v mestečku Bruck an der Leitha len 40 kilometrov od Viedne aj Bratislavy stoja v priemere od 2 do 3 miliónov korún. Napríklad zrekonštruovaný byt s 60 štvorcovými metrami stojí 65-tisíc eur, čo je v prepočte takmer 2,2 milióna korún, pričom obdobný, len o 8 štvorcových metrov väčší byt v Senci (25 kilometrov od Bratislavy) stojí až 2,9 milióna.

Vzostup cien z hlavného mesta sa preniesol aj do jeho okolia. Priemerná cena zrekonštruovaného dvojizbového bytu v Pezinku (asi 20 km od Bratislavy) je podľa pezinskej realitnej kancelárie Royal 2,5 milióna korún. Podľa internetového portálu reality.sk v Senci je to dokonca ešte viac. Martin Lazík, generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, si myslí, že reality v Pezinku a Senci sú stále lacnejšie ako v Bratislave a majú výhodu oproti dedinám v blízkosti hlavného mesta. Plus je v tom, že majú aspoň akú-takú sociálnu vybavenosť a vybudovanú infraštruktúru.

Porovnanie cien bytov v Rakúsku a na Slovensku

Viedeň

  • 2-izbový byt – čiastočná rekonštrukcia, 65 m2, centrum Viedne, 6. okres – Mariahilferstrasse, 89 000 eur- 2 945 900 korún (m2 stojí 45-tisíc)
  • 2-izbový byt – zrekonštruovaný, Biedermeier, 80 m2 plus balkón, centrum Viedne, 6. okres – Mariahilferstrasse – 199 000 eur- 6 586 900 korún (m2 stojí 82 300 korún)

Bratislava

  • 2-izbový byt – čiastočná rekonštrukcia, 54 m2, centrum Bratislavy (pešia zóna) – 3 700 000 korún (m2 stojí 68 500 korún)
  • 2-izbový byt – zrekonštruovaný, 64m2 plus terasa, centrum Bratislavy (Obchodná ulica) – 5 400 000 korún (m2 stojí 84-tisíc korún)

Percentuálny nárast cien nehnuteľností (posledný štvrťrok 2006 a druhý štvrťrok 2007)

  • Bratislavský kraj – 9,5 %
  • Viedeň –1,7 %

Bruck an der Leitha (40 km od Viedne aj od Bratislavy, blízko slovenských hraníc) – spojenie po diaľnici – vlak približne každých 20 minút

  • 3-izbový byt (rekonštrukcia pred 8 rokmi), 60 m2 – 65-tisíc eur – 2 151 500 korún

Senec (26 km od Bratislavy)

  • 3-izbový byt, pôvodný stav, 68 m2 – 2 900 000 korún

Zdroj: www.reality.sk, www.1nas.sk, www.immobilien.net

debata chyba