Štátna realitná agentúra zhltne 90 miliónov

Ušetriť peniaze efektívnejším hospodárením so štátnymi nehnuteľnosťami sa kabinet Robert Fica pokúsi cez Agentúru majetkových služieb.

17.06.2007 08:54
Otvorený deň na Úrade vlády SR prilákal zvedavcov. Foto:
Otvorený deň na Úrade vlády SR prilákal zvedavcov.
debata

Jej vznik si však v prvých troch rokoch z rozpočtu vyžiada viac ako 90 miliónov korún a prácu by organizácia mala dať približne päťdesiatke ľudí.

Vláda sa pritom koncom minulého roka zaviazala znižovať počty zamestnancov v štátnej správe.

Koľko peňazí by štátnej kase mohla nová inštitúcia usporiť, pritom rezort financií, ktorý navrhuje jej zriadenie, zatiaľ vyčíslené nemá.

"Možné úspory ešte nie sú vypočítané. Nie sú však ani základným cieľom, prečo agentúra vznikne. Ide totiž predovšetkým o systémovú úpravu, aby sa lepšie využíval štátny majetok a aby jeho evidencia bola centrálna,“ uviedol Miroslav Šmál, hovorca ministerstva financií.

Návrh zriadenia agentúry rezort tento týždeň predložil na pripomienkové konanie. Do konca roka by minister financií Ján Počiatek mal predložiť zákon, ktorým sa agentúra zriadi. Či začne fungovať už od začiatku budúceho roka, však podľa Šmála nie je isté.

Agentúra by mala spadať pod ministerstvo financií, pričom by sídlila v Bratislave a pobočky by mala ešte v Banskej Bystrici a Košiciach. Ak by štát kupoval pre novú inštitúciu vlastné priestory, rozpočet by sa odľahčil o ďalších viac ako 70 miliónov korún. V prípade, že by si agentúra prenajímala priestory, štát by to ročne stálo podľa rezortu financií zhruba 1,7 milióna korún.

"Aby vznik organizácie nezaťažil rozpočet, bratislavské sídlo by mohlo byť vo voľných priestoroch rezortu výstavby. Pracoviská mimo hlavného mesta by boli vo vypožičaných priestoroch pri daňových riaditeľstvách, prípadne v uvoľnených priestoroch po krajských úradoch,“ navrhuje ministerstvo.

V prvom polroku fungovania by agentúra mala mať sedem odborných a troch ostatných zamestnancov. Každý polrok by malo pribudnúť desať pracovníkov. Predbežne rezort financií ráta s päťdesiatkou­ ľudí.

"Možno sa však ukáže, že bude treba menej, ale aj viac ľudí,“ skonštatoval Šmál.

Či bude agentúra zabezpečovať napríklad zastupovanie v právnych sporoch či realitné služby cez vlastných ľudí, alebo si ich prenajme od špecializovaných firiem, podľa hovorcu ešte nie je doriešené.

debata chyba