Banky núkajú lacnejšie hypotéky

Človek, ktorý si chce požičať na kúpu bytu alebo domu, v marci odchádzal z banky s priemerným úrokom vo výške 4,77 percenta. V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi tak úvery na bývanie mierne zlacneli.

31.05.2012 06:30
dom, hypotéka, manželia, novomanželia,... Foto:
lustračné foto.
debata

Z nižších úrokov profitujú nielen ľudia, ktorí si zoberú nový úver, ale aj tí, ktorí už hypotéku splácajú dlhšie. Vždy po skončení fixácie úrokovej sadzby im banka zmení ich úrok na základe aktuálnej situácie na trhu. Ak ich zmena fixácie zastihne v období, keď budú úroky nižšie ako pri poslednej zmene sadzby, majú šancu, že sa splátka ich hypotéky zníži. V minulosti si väčšina ľudí brala hypotéky s viazanosťou úrokovej sadzby na jeden rok. Dnes dominujú fixácie na tri a päť rokov.

„V súčasnosti sa úrokové sadzby na úveroch na bývanie nachádzajú blízko historických miním,“ tvrdí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Úroky v slovenských bankách sú len mierne vyššie ako v januári minulého roku. Vtedy banky požičiavali peniaze na bývanie s viazanosťou sadzby na jeden až päť rokov s priemerným úrokom 4,55 percenta, čo bolo najmenej v histórii.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Úver si možno preniesť do inej banky

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Viaceré banky lákajú žiadateľov o úver na rôzne akcie. Sľubujú im buď odpustenie poplatku za poskytnutie hypotéky, vďaka čomu môžu ušetriť až niekoľko stoviek eur, alebo klienti dostanú akciový úrok bez ohľadu na svoju bonitu. Kto chce využiť niektorú z akcií, mal by sa poponáhľať, pretože väčšina bánk bude ponúkať zľavy len do konca mája alebo júna. „Spravidla najlepšie sa darí hypotékam na jar a na jeseň, keď banky lákajú klientov intenzívnejšie a ponúkajú spolu s rôznymi výhodami aj výhodnejšie úrokové sadzby,“ tvrdí riaditeľka odboru bývanie a mobilita ČSOB Dáša Polláková.

Napriek tomu, že Slovensko je už štvrtý rok členom eurozóny, slovenské banky poskytujú hypotéky stále výrazne drahšie v porovnaní s priemernými úrokmi v ostatných krajinách platiacich eurom. Priemerný úrok v eurozóne z hypoték s viazanosťou sadzby na jeden až päť rokov bol v marci podľa údajov Európskej centrálnej banky o 1,2 percenta nižší ako na Slovensku. Pri úvere vo výške 50–tisíc eur na 30 rokov to predstavuje rozdiel v mesačnej splátke takmer 35 eur. Ak by sa tieto úroky nezmenili počas celej splatnosti úveru, znamenalo by to, že priemerný Slovák by banke za svoj úver zaplatil o 12 582 eur viac ako priemerný obyvateľ eurozóny.

Ako sa budú úrokové sadzby vyvíjať ďalej, závisí podľa analytikov najmä od ďalšieho vývoja ekonomiky. „V prípade, že makroekonomický vývoj bude priaznivý a konsolidácia verejných financií bude úspešne prebiehať, je šanca, že sa znížia sadzby štátnych dlhopisov, čo by sa mohlo v konečnom dôsledku prejaviť aj na nižších hypotekárnych sadzbách,“ povedal ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík.

debata chyba