Štátny úver na bývanie bude drahší

Kúpa bytu pre mladé rodiny pomocou úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania bude síce dostupnejšia, no drahšia.

30.05.2012 12:02
hypotéka, dom, rodina, stavba, výstavba Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mesačná splátka nových štátnych úverov s úrokovou sadzbou 2 percentá by totiž mala od januára budúceho roka stúpnuť z pôvodných 193 eur na vyše 278 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania, ktorú pripravil rezort dopravy a výstavby pod vedením Jána Počiatka (Smer). Naopak, úvery pre iné sociálne slabšie skupiny by mali zlacnieť.

Pri úvere na kúpu bytu pre manželov do 35 rokov chce totiž rezort skrátiť dobu splatnosti pôžičky z 30 na 20 rokov. Štátny tajomník ministra dopravy František Palko problém vo vyššej splátke nevidí a považuje ju za primeranú. „Žiadateľom môžu byť manželia do 35 rokov s priemerným mesačným príjmom do 4–násobku životného minima, v súčasnosti to mohol byť aj jednotlivec a s maximálnym mesačným príjmom do 3,5–násobku životného minima,“ odôvodňuje zmenu Palko. O úver tak môže požiadať rodina s mesačným príjmom maximálne vo výške 1 289 eur. O nové úvery budú môcť žiadať domácnosti s vyššími príjmami, a tak štát predpokladá, že o ne bude záujem aj po zvýšení splátok. Štát bude maximálne dávať úver 55–tisíc eur namiesto doterajších 52 300 eur.

Podľa manželov Štulajterovcov zo stredného Slovenska je však splátka vysoká. „S manželom spoločne zarobíme okolo 780 eur mesačne. Ak by som mala dať na splátku úveru 278 eur a okrem toho ešte platiť poplatky spojené s bývaním vo výške 300 eur, tak neviem, z čoho by sme žili,“ uvažuje Zuzana, ktorej tak nezostáva nič iné, len zostať v dome so svokrovcami.

Lepšie podmienky ako ľudia do 35 rokov budú mať po novom odchovanci detských domovov či domácnosti so zdravotne postihnutým členom. „Tým bude poskytovaný úver vo výške s lehotou splatnosti do 40 rokov a ročnou úrokovou sadzbou vo výške 1 percento,“ tvrdí Palko. Štátny úver sa dokonca navrhuje zvýšiť, z doteraz poskytovaných 52 300 eur na 60–tisíc eur. Mesačná splátka úveru sa predĺžením splatnosti o desať rokov zníži približne o štyri eurá, na 164 eur.

Tajomník Palko si od novely sľubuje aj zatraktívnenie výstavby nájomných bytov pre súkromných staviteľov. Doteraz stavali nájomné bytovky, napríklad pre sociálne slabšie vrstvy ľudí, obce a samosprávy. Po novom by o štátny úver vo výške 60–tisíc eur a s úrokovou sadzbou jedno percento mohla požiadať aj developerská firma, ktorá existuje najmenej päť rokov. „Ako motiváciu poskytneme zvýhodnený úver na obdobie 30 rokov a so stabilnou úrokovou sadzbou počas celej lehoty splatnosti úveru,“ uviedol Palko.

Postaviť nájomné byty s regulovaným ročným nájomným maximálne päť percent z obstarávacej ceny je myšlienka aj pre výkonného riaditeľa skupiny Hamilton Group Jeremyho Cristau. „Na Slovensku je nedostatok nájomných bytov. Pre mňa je to zaujímavá ponuka, pretože naša spoločnosť sa v Európe dlhodobo venuje nájomnému bývaniu a do tohto segmentu patria aj sociálne nájomné byty,“ vysvetľuje Cristau, ktorý prednedávnom prenajal zhruba štyridsiatku bytov v Mlynskej doline v Bratislave a lacné byty plánuje stavať aj v bývalej Cvernovke.

Developerom však často zväzuje ruky zastaraný stavebný zákon, ktorý by mal v najbližšom čase podstúpiť legislatívnu zmenu. „Zjednodušíme proces stavebného konania, zvýšime zodpovednosť stavebníka a staviteľa a jasne chceme vymedziť kompetencie správnych orgánov,“ menuje Palko, ktorý má ambíciu spraviť stavebné konanie elektronicky.

debata chyba