Zatepľovacie pôžičky začnú na jeseň

Nový zatepľovací program ponúkne rodinám aj firmám možnosť požičať si na zateplenie domu či bytovky na 15 rokov peniaze, ktoré netreba preplatiť ani o euro.

08.06.2009 12:07
Reality, stavba, zateplenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Oproti doterajším podmienkam nebude treba ukázať, že pätinu rozpočtu stavby má žiadateľ z vlastného. Rovnako sa nebude skúmať ako doteraz plat, teda nebude platiť, že pôžičku dostanú len rodiny s príjmom do istého limitu – 3,5–násobku životného minima.

Pôžičky vo výške 100 percent oprávnených nákladov stavby začne štát priznávať v lete. Podľa odborníkov to však bude najskôr až na jeseň.

"Rozhodnutie prišlo v čase, keď sa blíži koniec prvého polroka a prvé zmluvy so ŠFRB môžeme očakávať koncom septembra až v októbri. Ľudia si musia dať projekty vypracovať,“ spresnil Ján Majerský, šéf Zväzu stavebných podnikateľov.

Podľa neho existuje obava, že zatepľovanie, ktoré je technologicky viazané na počasie (nemôže sa vykonávať pri teplote pod 5 stupňov Celzia), sa reálne bude robiť až v priebehu budúceho roka.

Príklady zatepľovania domov

  1. Bytový dom s 24 bytmi

    najviac 80 €/m2

    úver 107-tisíc € (3,3 milióna Sk)

    pri 15-ročnom splácaní zaplatí mesačne jedna domácnosť 25 €, pri 10-ročnom splácaní okolo 37 €/1 115 Sk

  2. Väčší rodinný dom (zatepl. plocha 750 m2)

    najviac 50 €/m2

    môže získať do 37 500 €/1,13 mil. Sk

    pri 15-ročnom splácaní zaplatí mesačne 208 eur/6 276 Sk, pri 10-ročnom splácaní okolo 312,5 eura/9 415 Sk

  3. Menší rodinný dom (zatepl. plocha 450 m2)

    najviac 50 €/m^^2

    ^^ môže získať do 22 500 €/ 678-tis. Sk pri 15-ročnom splácaní zaplatí mesačne okolo 125 €/3 766 Sk, pri 10–ročnom splácaní mesačne 187,5 €/5 649 Sk

Cieľom programu zatepľovania je zníženie energetickej náročnosti rodinných a bytových domov, a tým aj zníženie nákladov domácností na bývanie. Žiadosť o poskytnutie podpory môžu predkladať nielen správcovia bytového fondu, obce a spoločenstvá vlastníkov bytov, ale aj vlastníci rodinných domov.

Bezúročný úver bude podľa programu možné poskytnúť do plnej výšky oprávnených nákladov stavby, najviac však 50 eur na štvorcový meter zateplenej plochy pri rodinnom dome a 80 eur na štvorcový meter zateplenej plochy pri bytovom dome. Pôžičky s nulovou úrokovou sadzbou môžu byť poskytnuté na dom či bytovku skolaudovanú pred rokom 1989.

Podľa ministra výstavby Igora Štefanova, ak bude schválená novela zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) a stavebného zákona v parlamente už v júni, od začiatku júla bude fond prijímať žiadosti. Zateplených by malo byť približne 18– až 25–tisíc bytov a domov, v rozpočte je pripravených 71 miliónov eur.

O úver na zatepľovanie bytových a rodinných domov budú musieť požiadať opätovne aj tí, ktorých žiadosti o obnovu bytových domov už sú na ŠFRB. Žiadosti podané doteraz v programe obnovy bytových domov majú totiž širšie zameranie ako nový program zatepľovania.

Žiadosť sa podáva výhradne na vybraných mestských úradoch. Pracovníci týchto úradov majú desať dní na to, aby projekt vyhodnotili. V prípade, ak projekt nesplní podmienky, má byť vrátený do piatich dní žiadateľovi na prepracovanie. ŠFRB má o jednotlivých žiadostiach rozhodovať podľa poradia doručenia do 60 dní.

Zatepľovanie, čo treba predložiť
O žiadateľovi a o stavbe – kópia občianskeho preukazu (aj manžela/ky)

– právoplatné stavebné povolenie/súhlas stavebného úradu, že nemá námietky
- výpis z listu vlastníctva stavby (nie starší ako 3 mesiace)
- kolaudačné rozhodnutie
- doklad o oprávnených nákladoch (v eurách)
- projektová dokumentácia – overená v stavebnom konaní (technická správa s uvedením zatepľovacieho systému/ systémov, ktorý zodpovedá navrhnutému riešeniu, výkresová dokumentácia)
- tepelno-technický posudok, najmä: výpočet potreby tepla na vykurovanie pred a po zateplení s úsporou aspoň 20 %, výpočet súčiniteľa prechodu tepla stavebných konštrukcií, ktorý musí byť nižší ako je požiadavka osobitného predpisu (STN 73 05 40–2:2002) .[fs11] |

Schopnosť splácať – potvrdenie o podaní daňového priznania k dani z príjmov za predchádzajúci kalendárny rok a výpis z daňového priznania za predchádzajúci kalendárny rok, alebo potvrdenie zamestnávateľa o priemernom mesačnom zárobku za kalendárny štvrťrok predchádzajúci dátumu podania žiadosti a potvrdenie o trvaní pracovného pomeru

– ručenie nehnuteľnosťou – znalecký posudok na ocenenie nehnuteľnosti a výpis z katastra nehnuteľností (nie starší ako 3 mesiace) .[fs11] |

Plnenie podmienok – doklad o splnení odvodových povinností – potvrdenie zo Sociálnej a zdravotnej poisťovne (nepožaduje sa napr. u zamestnanca s jediným zamestnaním, ak sa robí ročné zúčtovanie)

– potvrdenie daňového úradu, že neeviduje žiadateľove nedoplatky (v prípade podávania daňového priznania)
- čestné vyhlásenie o vyrovnaní vzťahov so štátnym rozpočtom
- čestné vyhlásenie, že neoprávnene nepoužíva peniaze ŠFRB
- firmy aj doklad, že nie sú v likvidácii, v konkurze alebo nebol proti nim zamietnutý návrh na vyhlásenie konkurzu
- potvrdenie o odbornej kvalifikácii zhotoviteľa na realizáciu navrhnutého tepelnoizolačného systému vydané inšpekčným orgánom typu A (TSÚS), musí byť doložené najneskôr pri prvom čerpaní úveru .[fs11] |

PRÍLOHY K ŽIADOSTI SA DOKLADAJÚ

V ORIGINÁLOCH ALEBO OSVEDČENÝCH KÓPIÁCH .[bc4 tar fs10]{valign:top} ||

debata chyba