Dotácií pribúda, štát zlacnil kotly na drevo, SPP na plyn

Slovenský plynárenský priemysel sa dostal do sporu s ministerstvom hospodárstva o tom, čím majú ľudia kúriť. Štát dotuje biomasu, SPP plynové kotly.

28.05.2009 07:54
Drevo Foto:
Ilustračné foto
debata

Štát presadzuje, aby domácnosti prešli na kúrenie drevnou biomasou. Ministerstvo preto pred vyše mesiacom začalo núkať ľuďom štvrtinové zľavy na kúpu kotlov na drevo, drevnú štiepku, brikety či drevné pelety (zlisovaný drevný odpad). SPP na to v utorok reagoval konkurečnnou ponukou, odštartovaním 25 percentných dotácií na kúpu plynových kotlov.

Plynári však odmietajú, že by reagovali na štátne dotácie. Tvrdia, že sa inšpirovali šrotovným na automobily, pri ktorom vláda donedávna poskytovala šrotovaciu prémiu na nákup nového auta po odovzdaní starého.

"Základnou podmienkou na získanie šrotovného je ekologická likvidácia starého kotla na rôzne druhy paliva,“ informovali plynári.

Dotácie na kotly a slnečné kolektory
pri kúpe kotla na plyn či drevo možno od štátu a SPP získať dotáciu 25 percent, čím sa dá ušetriť asi 500 eur (15 tisíc korún)
SPP dotáciu podmieňuje len formálne, a to odovzdaním starého kotla a investovaním do drahšieho kondenzačného kotla
štát dáva zhruba štvrtinové zľavy aj na solárne kolektory na ohrev vody, pri kúpe ktorých možno ušetriť asi 800 eur (24 tisíc korún), získať dotáciu je však administratívne náročné
ZDROJ: SPP, SIEA

Šrotovné na nákup plynového kotla cez podnikový EkoFond bude SPP od júna poskytovať vo výške 25 percent z ceny, maximálne však 650 eur (19 600 Sk). Ak si záujemca kúpi kotol so solárnou zostavou, dostane dotáciu až 30 percent, maximálne však 1 200 eur (36 200 korún). Dotácie SPP podmienil investovaním do kondenzačného plynového kotla, ktorý má vysokú účinosť spaľovania. Takýto kotol však vyjde bez dotácie na okolo 1 660 eur (50 tisíc korún) a pri jeho inštalácií treba investovať aj do nových veľkoplošných vykurovacích telies a komína.

SPP vyčlenil na dotácie sumu viac ako 222 tisíc eur (6,7 milióna korún), ktorá by mala vystačiť asi len pre 500 domácností. SPP pritom každoročne pripojí tisíce nových zákazníkov a plynom na Slovensku kúri okolo 700 tisíc domov. Po minutí peňazí chcú plynári zvážiť ďalšie podobné projekty.

Do kúpy drahých zariadení, ktoré však majú nízke prevádzkové náklady, tlačí ľudí cez dotácie aj štát. Poskytuje štvrtinové zľavy na splyňovacie kotly na drevo, ktoré bez dotácie stoja asi od 1 330 eur (40 tisíc korún). Približne štvrtinovú podporu dáva štát aj na solárne zostavy, ktoré po dotácii vyjdú pre 3 člennú rodinu zhruba od 2 700 eur (81 tisíc korún). Kolektory znížia náklady na ohrev teplej vody asi o 70 percent a investícia do nich sa oproti ohrevu vody plynom či elektrinou vráti o niekoľko rokov.

Žiadosť o štátnu dotáciu na kotly či kolektory si však za viac ako mesiac podalo len asi 60 ľudí."Inštalácia zariadení trvá určitý čas. Väčší nápor preto očakávame až po šiestich mesiacoch od štartu,“ hovorí Katarína Antalová zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá žiadosti prijíma. Štátne dotácie by sa mali ujsť asi pre 10 tisíc rodín, keďže štát na podporu vyčlenil 8 miliónov eur (241 miliónov korún).

debata chyba