Indexové fondy výnosmi prebili doterajšie

Od apríla pribudol k trom pôvodným dôchodkovým fondom aj nový indexový fond. Jeho výnos je nadviazaný na konkrétny akciový index alebo skupinu indexov. V porovnaní s ostatnými fondmi sa im zatiaľ darí prinášať nadpriemerné zisky. Niektoré dôchodkové spoločnosti napriek tomu uvažujú nad ich zrušením alebo zmenou. Od budúceho roku totiž budú povinne vytvárať len dva dôchodkové fondy. Ďalšie však môžu viesť dobrovoľne.

12.09.2012 14:37
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Hodnota dôchodkovej jednotky v indexových fondoch sa od začiatku apríla zvýšila o 4,46 až 6,53 percenta. V porovnaní s ostatnými dôchodkovými fondmi to predstavuje výrazný nadpriemer. V posledných rokoch sa ročný nárast dôchodkových jednotiek pohyboval okolo dvoch percent.

Vysoké výnosy však nemusia vydržať stále. Ak sa akciové trhy dostanú do fázy poklesu, môžu tieto fondy v priebehu niekoľkých dní vymazať všetky svoje doterajšie zisky. Analytici však tvrdia, že z dlhodobého hľadiska akcie rastú. To znamená, že takáto investícia je vhodná len na dlhšie časové obdobie a zaujímať by sa o ňu mali najmä mladší ľudia.

„Ponechanie nesystémového indexového fondu, v ktorom si sporí niekoľko desiatok sporiteľov, je neefektívne. Pre našich sporiteľov však pripravujeme vhodnejšiu alternatívu,“ vraví predseda predstavenstva Allianz Slovenská DSS Jozef Paška. Naopak, klienti VÚB Generali budú mať pravdepodobne aj naďalej možnosť investovať aj do tohto fondu. „Ak sa už nič v zákone nezmení, sme presvedčení, že indexový fond pre veľmi úzku skupinu má svoje opodstatnenie a zatiaľ si ho plánujeme ponechať,“ povedal generálny riaditeľ VÚB Generali Viktor Kouřil. Vo VÚB Generali si v tomto fonde sporí približne 130 ľudí.

Koľko zatiaľ zarobili indexové fondy

DSS Zhodnotenie
Aegon 5,58
Allianz Slovenská DSS 5,35
AXA 6,18
DSS Poštovej banky 5,88
ING 6,53
VÚB Generali 4,46

Zhodnotenie predstavuje nárast dôchodkovej jednotky od 1. apríla do 24. augusta 2012.

Ponechať indexový fond zatiaľ plánuje aj Aegon. Žiadnu zmenu nechystá ani ING. DSS Poštovej banky chce tiež ponechať indexový fond, no plánuje v ňom urobiť zmeny v prospech sporiteľov. „Indexový fond neplánujeme zrušiť, ale chceme ho aktívnejšie spravovať, to znamená, že ak index vykazuje pokles, využijeme nástroje na korekciu, resp. „porazenie“ indexu,“ vraví Stanislav Žofčák, predseda predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky. Predstavitelia spoločnosti AXA, ktorej klienti majú najviac peňazí v indexovom fonde, nestihli do uzávierky odpovedať na zaslané otázky.

Aj keď sporiteľom priniesli indexové fondy nadpriemerné výnosy, pre dôchodkové spoločnosti sú v súčasnosti tieto fondy v porovnaní s ostatnými nevýhodnejšie. Kým v ostatných fondoch si za správu dôchodkového fondu môžu účtovať ročne 0,3 percenta z čistej hodnoty majetku v dôchodkovom fonde, pri indexových fondoch je to len 0,2 percenta. Navyše, keďže DSSky tieto fondy aktívne nespravujú, a teda nemôžu ani ovplyvniť budúci výnos sporiteľov, zákon im neumožňuje účtovať si ani poplatok za zhodnotenie. Ten je v ostatných fondoch vo výške 5,6 percenta z dosiahnutého výnosu. Od budúceho roku sa zvýši na rovných desať percent.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba