Dobrovoľný vstup oslabí druhý pilier najviac

Od septembra štát nebude ľudí začínajúcich svoju pracovnú kariéru automaticky zaraďovať do systému súkromného sporenia na penziu. Zamestnanci sa tak budú môcť až do tridsiatich piatich rokov svojho života rozhodnúť, či chcú, alebo nechcú byť v druhom pilieri.

20.08.2012 12:19
dôchodok, druhý pilier, sporenie, dôchodca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (85)

Nízky záujem ľudí môže pritom druhý pilier z dlhodobého hľadiska poškodiť oveľa viac ako schválené zníženie odvodov z deviatich na štyri percentá. „Nepredpokladám podstatne vyšší záujem o druhý pilier ako v predchádzajúcom období, keď bol dobrovoľný vstup,“ povedal Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz.

Dobrovoľné sporenie neláka

Počas prvej vlády Roberta Fica sa rozhodlo dobrovoľne vstúpiť do druhého piliera len trinásť percent ľudí začínajúcich svoju pracovnú kariéru. „Nízky záujem poistencov o súkromné sporenie bude, pochopiteľne, znižovať význam a váhu druhého piliera. Z pohľadu verejných financií sa vytratí úspora pri výplate dôchodkov z prvého piliera,“ dodal Ďurana.

Pre nesporenie v druhom pilieri bude mať nakoniec menej ľudí dostatok úspor na zakúpenie súkromných penzií. Zároveň pri klesajúcej pôrodnosti bude výrazne menej ľudí odvádzať zo mzdy peniaze na vyplácanie dôchodkov. Kým dnes je na jedného dôchodcu približne šesť práceschopných ľudí, v roku 2060 to bude len jeden a pol človeka. Okrem vytvorenia vlastných úspor sú však možnými riešeniami demografického problému prisťahovalectvo či vyššie dane, na čo sa zatiaľ predstavitelia vlády spoliehajú.

Vstup do veku 35 rokov

Ministerstvo práce upozorňuje, že pri zavedení prvého dobrovoľného vstupu do systému súkromného sporenia na dôchodok mali ľudia len šesť mesiacov na to, aby sa rozhodli, či chcú, alebo nechcú byť v druhom pilieri. „Dôležitou zmenou je, že všetci poistenci Sociálnej poisťovne budú mať možnosť dobrovoľne vstúpiť do druhého piliera až do 35 rokov veku. Bude to dostatočný časový priestor na prehodnotenie všetkých výhod i nevýhod účasti na investičnom type sporenia, ako je druhý pilier,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Po novom budú mať teda zamestnanci pri svojom definitívnom rozhodovaní možnosť posúdiť, ako sa darí druhému pilieru zhodnocovať zverené peniaze.

„Tiež budú už bližšie vedieť aj to, ako sa asi bude vyvíjať ich kariéra, či ostanú pracovať dlhodobo na Slovensku, alebo pôjdu pracovať do zahraničia, keďže druhý pilier nie je medzinárodne kompatibilný,“ upozorňuje Stuška. Na väčší záujem o druhý pilier by ľudí mohla presvedčiť prípadná marketingová kampaň. Tú však môžu DSS financovať len zo svojich ziskov. Ľudia by tiež nemali zabudnúť na to, že po vstupe už nemôžu z druhého piliera vystúpiť. Výnimkou je obdobie od septembra do konca januára budúceho roka, keď sa po tretí raz otvorí druhý pilier na vstup i výstup sporiteľov. V každom prípade sa ľudia v budúcnosti musia rozlúčiť s vysokými dôchodkami. „Podľa výpočtov DSS Poštovej banky by pri plate na úrovni priemernej mzdy, jeho očakávanom raste a zhodnotení na úrovni 3 %, by si sporiteľ mal v ideálnom prípade nasporiť za štyridsať rokov cez 22 000 eur, čo by mu pri rovnakom základe zo Sociálnej poisťovne mohlo zabezpečiť mesačný dôchodok na 370 eur,“ povedal Stanislav Žofčák, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Dôchodková správcovská spoločnosť dokáže súkromnú penziu na úrovni 185 eur za mesiac zaistiť ľuďom pri štvorpercentnom odvode do druhého piliera. „Vláda by tak nemala zabúdať na to, že štát pri 14–percentnom odvode by mal ľuďom o štyridsať rokov ponúknuť dôchodok na úrovni 647 eur,“ dodal Žofčák.

Druhý pilier nie je solidárny

Pre zlý demografický vývoj dôchodkové správcovské spoločnosti odporúčajú sporiť v druhom pilieri aj ľuďom s menším ako priemerným platom. „Podľa nás sa v druhom pilieri oplatí sporiť aj zamestnancovi s minimálnou mzdou, lebo tu si na rozdiel od štátneho prvého piliera sporí na seba,“ dodal Žofčák. Štátny priebežný systém totiž dôchodkové odvody zamestnancov využíva na vyplácanie penzií súčasným dôchodcom.

Od prvého septembra nastane v druhom pilieri i zníženie odvodov z deväť na štyri percentá. Odvody by mali opäť začať rásť v prípade dobrého stavu verejných financií v roku 2017 s tým, že v roku 2024 by dosiahli konečnú úroveň šiestich percent. Opozícia však sľubuje, že v prípade zostavenia vlády vráti úroveň odvodov druhom pilieri znovu na úroveň deviatich percent. Dôležitou zmenou je aj lepšie nastavenie investovania, pri ktorom si dôchodkové správcovské spoločnosti trúfajú pri garantovaných fondoch zhodnocovať peniaze ľudí na úrovni troch percent ročne.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba