V penziách bude všetko inak: výpočet, valorizácia aj vek odchodu do dôchodku

Poslanci schválili najväčšie zmeny v penzijnom systéme za posledných desať rokov, ktoré sa dotknú súčasných, ale aj budúcich penzistov. Okrem nového spôsobu valorizácie nás čaká aj neskorší odchod do penzie, väčšia solidárnosť v prvom pilieri či redukcia príspevkov do druhého piliera. Reformy čakajú aj na živnostníkov a dohodárov, ktorí budú platiť také odvody, aby na starobu nepadali pod hranicu chudoby.

18.08.2012 06:30
d§chodca, dôchodok, dôchodkyňa, penzia, vdova Foto:
Ilustračné foto.
debata (30)

Už od januára 2013 by sa všetky priznané dôchodky mali začať dvíhať o pevnú sumu, teda pri rovnakom type dôchodku každému rovnako. Doteraz sa valorizovali podľa medziročnej inflácie a medziročného rastu priemernej mzdy a upravovali sa o percento, ktoré vzniklo spriemerovaním týchto dvoch veličín.

„Až do roku 2017, teda v prechodnom období, sa miera váh medziročného rastu spotrebiteľských cien a rastu priemernej mzdy bude meniť v prospech rastu spotrebiteľských cien. Čiastočne sa tak zmiernia rozdiely medzi vysokými a nízkymi dôchodkami,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. „Od roku 2018 sa dôchodky budú zvyšovať o percento medziročného rastu dôchodcovskej inflácie, ktorá presnejšie vyjadruje životné náklady dôchodcov,“ dodal. Podľa jeho slov bolo napríklad aj pri tejto zmene potrebné rozhodnúť, či by mal byť systém prijateľný pre 82 percent ľudí, alebo trebárs len pre tri percentá najbohatších. Zmenu valorizácie víta aj Jednota dôchodcov na Slovenska. „Tento model pomôže najmä starodôchodcom, ktorých penzie sú nízke,“ konštatoval jej predseda Kamil Vajnorský.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Ako sa budú zvyšovať penzie v najbližších ro­koch

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Každý starobný dôchodca by tak mal, ale len podľa predbežných odhadov, na budúci rok dostať 12,60 eura, predčasný penzista 13,10, invalidný dôchodca s poklesom schopnosti pracovať do 70 percent 6,70 eura, ak má invaliditu nad 70 percent dostane asi 11,70. Vdovci a vdovy budú mať viac o 8,30 eura a siroty o 4,70 eura.

„Údaje uvedené v doložke vplyvov zákona o sociálnom poistení sú predpokladané pevné sumy, o ktoré sa budú dôchodky valorizovať v roku 2013. Presné údaje bude možné stanoviť až po zverejnení skutočného rastu inflácie a rastu priemernej mzdy za prvý polrok 2012,“ vysvetľuje riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová. „Pevné sumy zvýšenia dôchodkov budú na základe uvedeného stanovené opatrením ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny v termíne do 31. októbra.“ Ako ďalej dodala, Sociálna poisťovňa predpokladá výdavky na valorizáciu dôchodkových dávok v roku 2013 v sume 200 349–tisíc eur.

Januárom sa končí aj zohľadňovanie zásluhovosti pri výpočte penzií. Tým, ktorí zarábali do úrovne priemernej mzdy, sa oproti súčasnému stavu dôchodky zvýšia. A, naopak, tí ľuďom, ktorí dnes zarábajú viac ako tisíc eur v hrubom, budú solidárni a ich penzia sa zníži. Od budúceho roka sa priemerný osobný mzdový bod, ktorý je jednou z dôležitých veličín na výpočet dôchodku, teda jeho percento, bude postupne znižovať až na konečných 60 percent v roku 2018.

Po zavedení nižšieho percenta sa zníženie penzií ľudí, ktorí zarobia viac ako tisíc eur v hrubom, už na budúci rok dotkne 18,1 % novopriznaných starobných dôchodkov, 17,8 % predčasných a 6,2 % invalidných dôchodkov. V praxi to bude vyzerať približne tak, že ľudia, ktorí zarábajú podpriemerne, budú mať v porovnaní s dneškom penzie mesačne vyššie asi o dve eurá a ľudia, ktorí zarábajú lepšie, budú mať penzie mesačne nižšie približne o štyri eurá. „V rámci posilnenia solidarity v prvom pilieri je potrebné postupne zmeniť pomer miery zásluhovosti a miery solidarity v systéme povinného dôchodkového poistenia v prospech miery solidarity,“ obhajuje túto zmenu štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian.

Až o päť rokov sa budúcich penzistov dotkne neskorší vek odchodu do dôchodku. Po roku 2017 sa začne upravovať v závislosti od strednej dĺžky života približne o 50 dní ročne. Podľa Buriana to však môže byť aj menej. Rezort práce však uvažoval aj nad inými variantmi. „Napríklad zohľadniť aj pomer pracujúcich a dôchodcov či aktuálnu mieru nezamestnanosti vo vekovej skupine tých, ktorí majú do penzie desať a menej rokov,“ konštatoval Burian. Podľa neho však Slovensko aj po prijatých zmenách bude mať podmienky miernejšie ako okolité krajiny. „V Poľsku je už dnes vek odchodu do dôchodku v roku 2020 pre mužov nastavený na 67 rokov. V roku 2040 pôjdu od 67 rokov do penzie aj poľské ženy. U nás sa s hranicou 65 rokov počíta až niekedy po roku 2040,“ dodal.

Výrazne sa zmení aj sporenie na dôchodok v druhom pilieri. Namiesto súčasných deviatich percent z hrubej mzdy pôjdu od septembra na osobné účty sporiteľov už len štyri percentá. Viac peňazí tak zostane v Sociálnej poisťovni. Mladí ľudia po novom nebudú do druhého piliera vstupovať automaticky, ale budú mať čas, aby uzatvorili zmluvu s dôchodkovou spoločnosťou, až kým nedovŕšia 35 rokov. Namiesto súčasných štyroch fondov budú musieť dôchodkové spoločnosti tvoriť len dva fondy. Jeden z nich bude garantovaný, druhý negarantovaný. V negarantovanom fonde budú len tí sporitelia, ktorí pred 29. aprílom budúceho roku pošlú dôchodkovej spoločnosti vyhlásenie, v ktorom potvrdia, že sú si vedomí všetkých rizík a napriek tomu nemajú záujem o garancie.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba