Druhý pilier sa oplatí pri plate nad 700 eur

Od septembra do konca januára sa druhý penzijný pilier otvorí už po tretí raz od jeho vzniku. Vláda očakáva, že sporenie opustí asi 60-tisíc ľudí, ale hovorí, že systém je nevýhodný až pre dve tretiny sporiteľov. Podľa samotných správcov penzií je, naopak, druhý pilier výhodný najmä pre mladých ľudí s hrubým príjmom od sedemsto eur. Tí, ktorí majú pár rokov do dôchodku, môžu na sporení v druhom pilieri naozaj prerobiť.

16.08.2012 20:00 , aktualizované: 17.08.2012 08:00
peniaze, peňaženky, úspory, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (226)

,,Absolútne sa zhodujeme v tom, že sporenie v druhom pilieri sa vyplatí každému, kto má zárobok od sedemsto eur v hrubom a vyššie," povedal Stanislav Žofčák, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností, napriek tomu, že premiér označil za hranicu sumu tisíc eur. Do druhého piliera by tiež podľa Žofčáka mali vstúpiť všetci mladí ľudia. Tí majú totiž najväčší predpoklad zvyšovania príjmu v závislosti od získavania pracovných skúsenosti. Pri vysokej nezamestnanosti však mladým ľuďom nikto nedokáže garantovať dlhodobé udržanie si pracovného miesta.

,,Každý musí urobiť rozhodnutie o vstupe či zotrvaní sám, pričom by mal zohľadniť nielen svoj vek a príjem, ale aj politické riziká existencie druhého piliera, pretrvávajúci obrovský deficit prvého piliera, a teda nižšie dôchodky v budúcnosti, možnosť dedenia úspor či jednorazový výber," povedal Radovan Ďurana z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Peniaze na súkromných dôchodkových účtoch môže totiž po smrti majiteľa zdediť jeho rodina. Pracujúci ľudia tak majú v druhom pilieri rovnakú istotu ako pri platení životnej poistky, že po ich smrti neostane rodina úplne bez peňazí.

,,Ľudia by však nemali zabudnúť, že peniaze z druhého piliera sa už nedajú zdediť po zakúpení doživotného dôchodku od poisťovne a potom sú na tom rovnako v prvom i druhom pilieri," spresnil Žofčák. Pri vyplácaní dôchodku totiž funguje systém poistného rizika, keď ľudia žijúci na dôchodku len pár rokov, akumulujú dostatok finančných zdrojov pre vyplácanie penzií dôchodcov žijúcich na penzií aj niekoľko desiatok rokov.

,,Vystúpenie z druhého piliera by mali zvážiť najmä starší ľudia nad päťdesiat rokov s podpriemernými príjmami," povedal Tomáš Dudáš z fakulty ekonómie a podnikania Paneurópskej vysokej školy. ,,Určite je však výhodný pre tých päťdesiatnikov, ktorí majú príjem vyšší ako 2¤400 eur za mesiac. Z odvodov nad túto sumu totiž nedostanú žiadny dôchodok, jedine úspory v druhom pilieri," dodal Ďurana.

V druhom pilieri sa určite nevyplatí byť starším ľuďom, ktorí pre dlhodobú nezamestnanosť v ňom majú nasporených len pár stoviek eur. ,,Z takýchto malých súm poisťovne nebudú schopné ľuďom ponúknuť zakúpenie minimálneho dôchodku," vysvetlil Žofčák. Presné podmienky vyplácania dôchodkov z druhého piliera upraví anuitná novela, ktorú ministerstvo práce predstaví v priebehu budúceho roku.

,,Rozhodnutie o vystúpení musí byť individuálne, samotná finančná stránka veci nie je dostatočná. Priebežný dôchodkový systém stále generuje obrovské straty, istota, že dôchodca bude dostávať pravidelne valorizovaný dôchodok nasledujúcich dvadsať rokov, je len na papieri," upozorňuje Ďurana. Sociálna poisťovňa nedokáže už ani dnes vyplácať dôchodky len z odvodov pracujúcich ľudí. Bez započítania vplyvu druhého piliera potrebuje len v tomto roku navyše 1,8 miliardy eur na vyplácanie penzií súčasným dôchodcom. Riziká do budúcnosti teda majú prvý aj druhý pilier. Rozloženie úspor medzi obidva piliere však mladým ľuďom dáva väčšiu istotu získania slušných dôchodkov pri odchode do penzie.

© Autorské práva vyhradené

226 debata chyba