Započíta sa mi škola do dôchodku?

Odkedy, respektíve od akého veku sa započítava doba pre výpočet výšky dôchodku?

14.08.2012 10:25
Sociálna poisťovňa Foto:
Ilustračné foto.
debata

V roku 1970 som skončil trojročné odborné učilište a do prvého zamestnania som nastúpil v júli 1970. Sociálna poisťovňa mi doručila informáciu o stave individuálneho účtu poistenca, v ktorom mi započítala dobu od júla 1970. Keďže učňovská doba sa v minulosti počítala ako príprava na budúce povolanie, som toho názoru, že by mi mala započítať dobu od dosiahnutia plnoletosti, teda od roku 1969, keď som dosiahol vek 18 rokov. Karol Boško

odpoveď:

Pre nárok na dôchodok sa hodnotí doba poistenia od skončenia povinnej školskej dochádzky. Tlačivom Informácia o stave individuálneho účtu poistenca Sociálna poisťovňa informuje budúcich žiadateľov o dôchodok o obdobiach dôchodkového poistenia, ktoré sa nachádzajú v evidencii Sociálnej poisťovne. Ak v tejto informácii nemáte dobu štúdia na SOU zhodnotenú, máte možnosť ju preukázať vysvedčením z učňovskej skúšky, resp. z posledného ročníka SOU. Stačí, ak to preukážete až pri spísaní žiadosti o dôchodok.

Doba štúdia získaná v období od 1. januára 1965 do 31. decembra 2003 sa započítava v rozsahu, v akom bola právnym predpisom o sociálnom zabezpečení (účinným v čase, kedy štúdium trvalo) definovaná ako sústavná príprava na budúce povolanie. Spravidla sa štúdium započítava v rozsahu, v akom trvalo po skončení povinnej školskej dochádzky.

Preukázanie skončenia povinnej školskej dochádzky sa vyžaduje preto, že sa menili právne predpisy o započítavaní doby štúdia na účely nároku na dôchodok a stanovenie jeho sumy – povinná školská dochádzka mohla trvať v rozsahu od osem do jedenásť rokov. V prípade dlhšej ako osemročnej mohla byť povinná školská dochádzka skončená nielen absolvovaním posledného ročníka základnej školy, ale aj prvého, prípadne druhého ročníka strednej školy.

Poistenci narodení do 31. augusta 1963 nemusia preukazovať skončenie povinnej školskej dochádzky, pretože u nich neprichádzalo do úvahy jej skončenie až počas štúdia na strednej škole (v tomto prípade stačí predložiť vysvedčenie z učňovských skúšok, resp. z posledného ročníka SOU). U poistencov narodených v období od 1. januára 1963 do 31. augusta 1963 to však platí len vtedy, ak povinnú školskú dochádzku nezačali plniť starší ako šesťroční (v tomto prípade je potrebné preukázať aj ukončenie povinnej školskej dochádzky potvrdením základnej alebo strednej školy, ktorú ste navštevovali).

Odpovedala Mgr. Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba