Päť mesiacov bude možné z druhého piliera vystúpiť, ale aj vstúpiť

Druhý pilier sa znovu otvorí. Od 1. septembra tohto roku do 31. januára budúceho roku budú môcť všetci sporitelia z druhého piliera vystúpiť. V rovnakom termíne budú môcť tí, ktorí v druhom pilieri v súčasnosti nie sú, doň vstúpiť.

13.08.2012 06:30
sporenie, vklad, prasiatko, termínovaný,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ak si niekto viac nechce sporiť na dôchodok na osobnom účte, musí doručiť Sociálnej poisťovni písomné oznámenie, v ktorom bude uvedené, že sa viac nechce zúčastňovať na dôchodkovom sporení. Dôchodkovej spoločnosti nie je potrebné nič oznamovať ani vypovedať zmluvu. Dňom doručenia tohto oznámenia táto zmluva zaniká a na tohto človeka sa pri výpočte dôchodku bude v budúcnosti hľadieť tak, ako by v druhom pilieri nikdy nebol. Peniaze, ktoré mal na svojom dôchodkovom účte, bude musieť dôchodková spoločnosť previesť na účet Sociálnej poisťovne.

Kto sa bude chcieť vybrať opačným smerom, bude musieť od septembra do januára uzatvoriť zmluvu s dôchodkovou spoločnosťou. Táto možnosť sa oplatí predovšetkým mladším ľuďom, ktorí v minulosti do druhého piliera nevstúpili a v súčasnosti tak už nemôžu urobiť. Druhý pilier je totiž koncipovaný tak, že doň môžu vstúpiť len ľudia, ktorí začnú prvýkrát pracovať. V súčasnosti je síce ich vstup automatický, ale do konca apríla to tak nebolo. Ak nestihli včas uzatvoriť zmluvu, mali by zostať už len v prvom pilieri. Toto mimoriadne otvorenie druhého piliera im tak dáva možnosť doň vstúpiť.

Opustiť druhý pilier a dostávať v budúcnosti dôchodok len zo Sociálnej poisťovne sa oplatí najmä starším ľuďom, ktorí majú nízku mzdu a na svojom dôchodkovom účte majú preto nízku sumu. Ak im do odchodu do dôchodku zostáva len zopár rokov, je pravdepodobné, že ak opustia kapitalizačný pilier, ich dôchodok bude vyšší. Dôchodkové spoločnosti totiž v posledných rokoch prinášali nižšie výnosy, ako bol rast priemerných platov, ktorý ovplyvňuje dôchodky vyplácané zo Sociálnej poisťovne.

Naopak, pre mladších ľudí by malo byť výhodnejšie, ak si naďalej budú na penziu sporiť na osobnom dôchodkovom účte. V budúcnosti sa totiž môže výraznejšie prejaviť demografická kríza tým, že na jedného dôchodcu bude pripadať menej pracujúcich ako v súčasnosti. Sociálna poisťovňa preto nebude mať dostatok peňazí a dôchodky z prvého piliera preto budú musieť byť nižšie.

Napriek tomu, že by mal byť druhý pilier uzatvorený bez možnosti dodatočného vstupu alebo výstupu, pôjde už o jeho tretie otvorenie. Predchádzajúca vláda Roberta Fica ho pre vstup i výstup otvorila dvakrát. Počas prvých šiestich mesiacov roku 2008 z neho vystúpilo vyše 106–tisíc ľudí a, naopak, doň vstúpilo necelých 23–tisíc ľudí. Od polovice novembra 2008, keď sa druhý pilier znovu otvoril, do júna 2009 z neho odišlo takmer 66–tisíc ľudí a vstúpilo vyše 14 500 ľudí. Z druhého piliera vystúpili vtedy najmä starší ľudia. Vláda totiž predĺžila minimálnu dobu sporeniu na získanie dôchodku z druhého piliera z desiatich na 15 rokov. Mnohí ľudia preto boli nútení kapitalizačný pilier opustiť, lebo v opačnom prípade by museli dlhšie čakať na dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba