Druhý pilier sa oslabí len dočasne

Pokles odvodov do druhého dôchodkového piliera zo súčasných deväť percent na štyri percentá, ktorý uskutoční súčasná vláda, nemusí byť trvalý. Ministerstvo práce v prípade zlepšenia ekonomickej situácie vidí priestor na opätovné zvýšenie odvodov. Zároveň opozičné strany v prípade zostavenia budúcej vlády sľubujú opätovné posilnenie súkromného sporenia na dôchodky.

31.07.2012 12:03
percento, úrok, výnos, hypotéka, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (54)

„Áno, viem si predstaviť postupné zvyšovanie odvodov do druhého piliera za predpokladu dobrého vývoja slovenskej ekonomiky, nájdenia spoločenskej zhody na takomto postupe, dodržania plánovaných deficitov verejných financií a zákona o rozpočtovej zodpovednosti,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Jozef Burian (Smer). Takýto postup radí premiérovi Robertovi Ficovi aj jeho poradca pre ekonómiu a prognostiku Pavol Kárász.

„Odvody do druhého piliera by mali byť určované intervalovo. V rozmedzí štyroch až deviatich percent. Podľa kondície verejných financií by vláda pre dané rozpočtové obdobie určila, akým percentom sa bude odvádzať do druhého piliera,“ povedal Kárász v rozhovore pre denník Pravda.

Nateraz vláda na znížení odvodu z deväť na štyri percentá nemieni nič meniť. „V štátnom rozpočte pre zlý výber daní chýbajú stovky miliónov eur a stále veľmi neistá je i budúcnosť krajín používajúcich spoločnú menu euro. Vláda pritom musí dodržať plánované schodky verejných financií a tak na viac peňazí pre druhý pilier momentálne nie sú peniaze,“ vysvetľuje Burian.

Druhý pilier znížením odvodov z deväť na štyri percentá príde ročne o päťsto miliónov eur. „Z ekonomického hľadiska to základný problém, teda zhoršenie pomeru prispievateľov a poberateľov, nijako nerieši,“ povedal Martin Vlachynský z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Vláda totiž presunutím peňazí získa viac zdrojov na vyplácanie dôchodkov súčasných penzistov, ale tieto finančné zdroje jej budú chýbať v budúcnosti, keď výrazne klesne počet ľudí v produktívnom veku. Kým dnes na jedného dôchodcu môže pracovať približne šesť ľudí, v roku 2060 to bude len jeden a pol zamestnanca.

Starnutie chce vláda riešiť nižšou valorizáciou penzií nadviazaním dôchodkového veku na vek dožitia. Podľa Kárásza to však stačiť nebude. „Keby sme trvalo znížili podiel na štyri percentá, o dvadsať rokov nás problém s deficitným penzijným systémom opäť dobehne,“ upozorňuje poradca premiéra.

Dočasný pokles podielu by privítala aj opozícia. „Určite by to bol kompromisnejší návrh,“ hovorí poslanec Ľudovít Kaník z SDKÚ. Ekonóm zo Slovenskej akadémie vied Viliam Páleník tvrdí, že dočasnosť zníženia podielu by mala byť súčasťou ústavného zákona. „Keby to rozpätie bolo určené ústavným zákonom, každá vláda by to mohla meniť podľa aktuálnej situácie verejných financií a svojho politického postoja,“ dodáva Páleník.

Podľa Kaníka nie je pokles odvodov jedinou možnosťou, ako konsolidovať. „Ak by sme v budúcnosti boli vo vláde, určite by sme presadzovali návrat k deväťpercentnému odvodu do druhého piliera,“ uzavrel Kaník. Opozícia tiež vládu kritizuje za znižovanie odvodov do druhého piliera v skrátenom legislatívnom konaní. „Nám takýto postup neprekáža, aspoň by sme skôr vedeli definitívnu podobu zákona a mohli naň pripraviť softvérové systémy,“ dodal predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Stanislav Žofčák.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba