V druhom pilieri budú ústupky

Ani opozíciou podporovaná petícia či prieskumy verejnej mienky na zachovanie súčasného pomeru odvodov nezastavia Smer pred oslabením druhého piliera. „Zníženie odvodov z deviatich na štyri percentá nebolo stanovené náhodne a jedine pri takomto odvode sme schopní garantovať ľuďom vyplácanie dôchodkov v budúcnosti,“ povedal včera minister práce Ján Richter (Smer).

27.06.2012 12:03
peniaze, bankovky, sporenie, úspory, euro, eurá Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Ľavicová vláda si vie s opozíciou predstaviť len rokovania o konečnej podobe daňového zvýhodnenia pre druhý pilier. „Momentálne je návrh daňového zvýhodnenia na dve percentá, ale v budúcnosti by to po dohode mohlo byť aj viac,“ pripustil Richter. Už od októbra tohto roka si totiž ľudia budú môcť okrem povinného štvorpercentného odvodu do druhého piliera dobrovoľne odviesť na úkor platu aj ďalšie dve percentá a o tie si znížiť základ dane.

Zamestnanec s priemerným platom 780 eur si tak bude môcť svoj daňový základ znižovať o 187,2 eura ročne. Nevýhodou tohto riešenia je, že pracujúci človek zaplatí 187,2 eura zo svojej čistej mzdy a na daniach reálne na rok ušetrí len 36 eur. Dôchodkové správcovské spoločnosti tak odhadujú, že o takúto daňovú výhodu budú mať záujem len dve percentá z 1,4 milióna sporiteľov.

Októbrovým znížením odvodov do druhého piliera štát ročne ušetrí približne päťsto miliónov eur. „Znižovanie odvodov do 2. piliera a použitie týchto zdrojov na krytie súčasných výdavkov štátu síce uľahčí život dnešným politikom, no predstavuje zásadné zhoršovanie budúcich slovenských verejných financií,“ upozorňuje Juraj Karpiš z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz.

Kým dnes na jedného dôchodcu pracuje šesť občanov v produktívnom veku, tak vplyvom klesajúcej pôrodnosti v roku 2060 bude na jedného dôchodcu pracovať priemerne iba jeden a pol pracujúceho. Riešením tohto problému bez okresávania penzií mali byť dostatočne veľké úspory ľudí v druhom pilieri. Ďalšími možnosťami je nárast zamestnanosti cez prisťahovalectvo či dane pokrývajúce vyplácanie dôchodkov.

Vláda tiež načrtla podobu daňovej výhody pre tretí pilier. „Uvažujeme o možnosti opätovného zavedenia daňového zvýhodnenia aj pre zamestnancov, a to na úrovni približne 120 eur ročne,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian. Ten chce v budúcnosti motivovať ľudí s nízkymi príjmami, aby vystúpili z druhého piliera. „K opusteniu druhého piliera nemôžeme nikoho nútiť, no máme záujem z neho dostať ľudí, ktorých príjem nepostačuje ani na zakúpenie minimálneho dôchodku,“ uzavrel Burian.

17 debata chyba