Do druhého piliera pôjdu štyri percentá

Takmer jeden a pol milióna Slovákov si od budúceho roka odvedie na súkromný dôchodkový účet z mesačnej výplaty namiesto deviatich percent len štyri percentá. K takejto výške odvodu smerujú rokovania v rade solidarity. Zamestnanec s mesačným príjmom osemsto eur v hrubom tak za rok odvedie do druhého piliera o 394 eur menej ako v súčasnosti.

20.06.2012 12:02
sporenie, vklad, prasiatko, termínovaný,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

„Netajíme sa tým, že ministerstvo práce presadzuje zníženie odvodov na štyri percentá, konečné rozhodnutie padne však až vo štvrtok,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Ak by sa nakoniec vláda rozhodla pre druhú možnosť, odvody do druhého piliera by klesli až na tri percentá.

„Dôchodky z druhého piliera budú oproti súčasnému nastaveniu o viac ako polovicu nižšie. Ako kompenzáciu ľudia dostanú vyšší nárok na dôchodok z prvého piliera, miera splnenia tohto nároku je však otázna vzhľadom na starnutie obyvateľstva a s tým spojený tlak na reformu penzijného systému,“ povedal Peter Goliaš, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy.

V budúcnosti bude na znižovanie štátom vyplácaných dôchodkov z prvého piliera stále tlačiť znižujúci sa pomer medzi zamestnanými ľuďmi a dôchodcami. Kým dnes na jedného dôchodcu odvádza odvody šesť zamestnancov, v roku 2050 to budú už len dvaja.

Štát tak z odvodov ľudí nebude schopný o pár desiatok rokov vyplácať také penzie ako dnes. „Vyriešiť problémy s dôchodkami v budúcnosti mali práve vlastné úspory ľudí v druhom pilieri,“ povedal predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Stanislav Žofčák. Ďalšími riešeniami pri oslabení druhého piliera je zvyšovanie veku odchodu do dôchodku alebo daní, ktoré by sa následne použili na financovanie penzií či prisťahovalectvo.

„Ak by sme mali prebytkový rozpočet, považoval by som za rozumné odkladať časť z príjmov na vyplácanie budúcich dôchodkov. V dnešnej situácii si však nemôžeme dovoliť ešte viac sa zadlžovať len preto, aby sme mali za čo dávať peniaze do druhého piliera,“ povedal pri diskusiách o znižovaní odvodov štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Zníženie odvodov do druhého piliera na štyri percentá prinesie Sociálnej poisťovni 500 miliónov eur navyše na vyplácanie penzií súčasných dôchodcov, ktoré tak nebude musieť poslať štát z rozpočtu. „Treba si tiež uvedomiť, že zníženie odvodov do druhého piliera nijako nespomalí hospodársky rast,“ povedal po poslednej rade solidarity premiér Robert Fico.

Po znížení odvodov by ľudia mali mať zároveň možnosť dobrovoľne odviesť ďalšie dve percentá do druhého piliera a následne si o tieto peniaze znížiť daňový základ. „Túto možnosť podľa nás využijú tak dve až tri percentá ľudí,“ hovorí Žofčák. Detaily navrhovanej daňovej výhody zatiaľ nie sú známe, ak by však bola stanovená rovnako ako v minulosti pri treťom pilieri, ľudia by zaplatením 398,33 eura z čistej mzdy za rok na daniach ušetrili približne 75 eur.

16 debata chyba