Penzisti môžu ešte požiadať o vrátenie dane

Pracujete napriek tomu, že poberáte dôchodok? Ešte stále máte možnosť požiadať o vrátenie dane, ktoré vám zamestnávateľ vlani strhol z platu. Peniaze môžete dostať naspäť len v prípade, že váš príjem nebol vyšší ako polovica nezdaniteľného minima.

27.03.2017 14:14
pracujúci, dôchodca, zamestnanec, predavač,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Poberateľ dôchodku daň neplatí, ak celkové zdaniteľné príjmy tohto daňovníka za zdaňovacie obdobie 2016 nepresiahnu 50 percent nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, t. j. sumu 1 901,67 eura. Ak jeho príjem presiahne uvedenú hranicu, v takomto prípade platí daň z celého príjmu,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Dôležitý je pritom celkový ročný hrubý príjem ešte pred odpočítaním odvodov. Zaplatenú daň dostanú penzisti naspäť len v prípade, ak sami podajú daňové priznanie. V prípade, že za nich vykoná ročné zúčtovanie ich zamestnávateľ, štát im dane nevráti. Daňové priznanie je potrebné podať do konca marca, jednoduchým oznámením si však možno tento termín posunúť až o tri mesiace.

Už v apríli by mali dostať vyššie dôchodky starobní penzisti, ktorí vlani popri dôchodku pracovali a doteraz im dôchodok nebol zvýšený. „Sociálna poisťovňa vo všeobecnosti vyplatí zvýšený starobný dôchodok prvýkrát vo výplatnom termíne v apríli 2017. Dôchodca dostane aj doplatok, ktorý mu patrí spätne od 1. januára 2017 do dňa, ktorý predchádza výplatnému termínu v apríli 2017,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. O koľko sa im dôchodok zvýši, by ich poisťovňa mala informovať listom do konca marca.

Ak penzista počas tohto roka prestane pracovať a nechce čakať do budúceho roku na zvýšenie svojej penzie, môže o zvýšenie dôchodku požiadať. „Ak dôchodkové poistenie skončí v priebehu kalendárneho roka, o zvýšenie dôchodku je možné požiadať písomne, neformálnou žiadosťou, po zániku poistenia. Žiadosť v tomto prípade je potrebné adresovať na ústredie Sociálnej poisťovne, Ul. 29. augusta 8, 813 63 Bratislava. V žiadosti je potrebné uviesť identifikačné číslo, pod ktorým sa vypláca starobný dôchodok (rodné číslo),“ hovorí Višváder.

Okrem vyššieho dôchodku majú pracujúci penzisti zo Sociálnej poisťovne nárok aj na viaceré dávky. Vždy však môžu dostať len dávky z toho poistenia, na ktoré si platia odvody. „Ak je poberateľ starobného dôchodku zamestnaný na riadny pracovný pomer, platí poistné na nemocenské poistenie. Keďže podmienkou nároku na nemocenskú dávku v čase uznanej práceneschopnosti je trvanie nemocenského poistenia, prípadne trvanie ochrannej lehoty, poberateľ starobného dôchodku, ktorý je zamestnaný na trvalý pracovný pomer, môže poberať nemocenskú dávku aj dôchodok súčasne. Ak je dôchodca zamestnaný na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o pracovnej činnosti, neplatí poistné na nemocenské poistenie, preto nárok na nemocenskú dávku nemá,“ povedal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia