Starobu sa musíme naučiť prijať

Slovensko sa podľa demografických predpovedí v roku 2060 stane štvrtou najstaršou krajinou zo štátov Európskej únie.

24.02.2017 09:38
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata

V roku 2040 by sme mali mať približne dva milióny dôchodcov. Dnes je počet starobných dôchodcov viac ako milión. Najviac starobných dôchodcov – 142 416 – žije v Nitrianskom kraji, najmenej – 111 770 – v Trnavskom.

Odchodom do penzie sa život nekončí. Človek síce prestáva mať povinnosť každý deň vstávať do práce, ale ani to tak celkom neplatí. Veď viac ako 120-tisíc penzistov pracuje aj popri dôchodku. Obdobie dôchodku pre mnohých ľudí znamená obmedzenie aktivity a duševnú krízu. Ako však povedal telovýchovný lekár Pavel Malovič, kľúčom k úspešnému starnutiu je prevziať zodpovednosť za svoje telo a ubezpečiť sa, že ostáva v dostatočne dobrom stave na to, aby odolalo mnohým zdravotným ťažkostiam súvisiacim so starnutím. Telo sa vekom mení, ale slabosť a chorľavosť nie sú nevyhnutné. „Pre seniorov má veľký význam fyzická sebestačnosť. Práve odkázanosť a závislosť od druhých im spôsobujú psychické traumy,“ vysvetľuje doktor Malovič.

Najlepším bojovníkom je teda pohyb, a teda aj udržiavanie si optimálnej váhy a kontakty s ľuďmi. „Osoby s nadváhou umierajú na srdcovo-cievne choroby vo vyššom percente ako osoby s primeranou hmotnosťou. K nadváhe sa často pridružujú ďalšie rizikové faktory, ako sú vysoký krvný tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu. Pritom stačí upraviť stravovacie návyky a dať šancu pravidelnej fyzickej aktivite,“ konštatoval docent Róbert Ochaba, vedúci odboru podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva SR.

V tomto období je dôležitá aj prevencia proti prechladnutiu. U ľudí starších ako 65 rokov môžu totiž akútne respiračné infekcie, ako je nachladnutie, chrípka či zápal pľúc, spôsobiť život ohrozujúce komplikácie. Americká geriatrická spoločnosť informovala, že zvýšené dávky vitamínu D dokážu významne znížiť riziko respiračných infekcií u seniorov.

„S vyšším vekom sa znižuje schopnosť kože syntetizovať vitamín D. Vo veku nad 65 rokov je táto schopnosť nižšia až o 75 %. Ak k tomuto poznatku pridáme informáciu, že vyše 60 % Slovákov má nízku hladinu vitamínu D, malo by to pre každého seniora znamenať každodenné užívanie vitamínu D3, ideálne v kombinácii s vitamínom K2,“ konštatoval doktor Juraj Vozár.

Je len málo seniorov, ktorým sa po odchode do penzie nezhorší finančná situácia. Okrem iných výdavkov významnú časť ich penzie pohlcujú napríklad aj výdavky na lieky. Penzistov sa preto týkajú limity spoluúčasti na doplatky na lieky. Limitom je suma, ktorou sa dôchodca spolupodieľa na úhrade liekov. Znamená to, že ak celková výška úhrad prekročí v štvrťroku ochranný limit 25 eur, zdravotná poisťovňa vráti sumu, o ktorú bol limit prekročený. Zákon presne definuje podmienky, za akých sa tak stane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba