Zľavy pre penzistov? O čo a kde treba žiadať

Desaťtisíce penzistov musia mesiac čo mesiac vyžiť z dôchodku, ktorého priemerná výška bola koncom januára 425 eur. Pritom musia platiť réžiu domácnosti, veľkú položku tvoria platby za lieky a na kultúru či dovolenku im často nezostávajú peniaze. Pokorením dôchodkového veku prichádza obdobie rôznych výhod a zliav. Tie však neprichádzajú automaticky, treba o ne žiadať.

20.02.2017 09:54
dôchodca, starší človek Foto:
Ilustračné foto.
debata

To, že len z dôchodku sa vyžiť nedá, si uvedomuje viac ako polovica Slovákov. Vedia aj to, že na zabezpečenie starobného dôchodku, ktorý by zabezpečoval pokrytie ich základných potrieb v penzii, nebude postačovať ani kombinácia sporenia v štátnej Sociálnej poisťovni a v súkromných DSS. Viac ako 26 % si myslí, že na zabezpečenie dôchodku je potrebná kombinácia sporenia v prvom aj druhom pilieri. Iba 9 % je presvedčených, že im budú stačiť finančné zdroje zo Sociálnej poisťovne a 14 % nemá o dôchodku predstavu.

Dôchodcovia môžu usporiť napríklad na miestnych daniach. O ich výške, ale aj o podmienkach, za akých ich získajú, sa dozvedia zo všeobecne záväzných nariadení jednotlivých miest a obcí. Tie sú zverejnené na webových stránkach alebo sa na ne môžu spýtať osobne na príslušnom úrade alebo na vývesnej tabuli pred úradom. Zľavy sa týkajú napríklad platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad. Tieto zľavy však nie sú automatické, treba o ne písomne požiadať.

Penzisti, ktorí v domácnosti nežijú so zarábajúcim človekom, majú nárok na polovičnú zľavu z koncesionárskych poplatkov. Musia však predložiť potrebné doklady. Ak je jeden z dôchodcov aj zdravotne postihnutou osobou, koncesionárske poplatky neplatí vôbec. Musí však tiež predložiť potrebné doklady.

Kto si ako pracujúci zvykol na zasielanie peňazí na účet, od toho už pravdepodobne neupustí. Platenie prevodným či trvalým príkazom je pohodlnejšie, ako stáť v rade na pošte a tiež finančne výhodnejšie, ako platenie poplatkov za poštové poukážky. Každý, koho príjem nie je vyšší ako 400 eur, má nárok na bezplatný účet. „Od banky netreba očakávať, že sama od seba zmení klientovi balík služieb na pre neho cenovo výhodnejší. Aj keď je v jej ponuke senior účet, klient potrebuje o ňom najprv vedieť a následne oň požiadať. Senior účty sú zvyčajne výhodnejšie ako bežné balíky služieb,“ konštatoval Pavel Škriniar, analytik portálu FinančnáHitpa­ráda.sk.

Už niekoľko rokov dôchodcom štát prispieva päťdesiatimi eurami na dovolenky. O pridelenie pobytu s dotáciou môže požiadať občan s trvalým pobytom na Slovensku, pričom musí ísť o poberateľa starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku. To zdokladuje čestným vyhlásením o tom, že je poberateľom daného dôchodku a nepracuje.

Penzistov sa týka aj dvadsaťpäťeurový ochranný limit na doplatky za lieky za štvrťrok. Netýka sa však pracujúcich penzistov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov