Pracujúci penzisti dostanú v apríli vyššie dôchodky

Desaťtisíce starobných dôchodcov sa už čoskoro dočkajú vyšších dôchodkov. Sociálna poisťovňa im zvýši ich penzie, pretože vlani pracovali a zo mzdy platili odvody na dôchodkové poistenie.

23.01.2017 09:52
dôchodca, dôchodok, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„V roku 2016 Sociálna poisťovňa zvýšila viac ako 160 000 starobných dôchodkov. Možno predpokladať, že v tomto roku to bude viac,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Sociálna poisťovňa zvýši od 1. januára 2017 starobné dôchodky všetkým dôchodcom, ktorí v roku 2016 získali obdobie dôchodkového poistenia, za ktoré im nebol starobný dôchodok ešte zvýšený. O zvýšenie starobného dôchodku nie je potrebné žiadať osobitnou žiadosťou, poisťovňa tak urobí automaticky,“ dodal Višváder.

Aj keď sa penzie pracujúcich dôchodcov zvyšujú od 1. januára, prvýkrát dostanú vyššie dôchodky v apríli. „Dôchodca dostane aj doplatok, ktorý mu patrí spätne od 1. januára 2017 do dňa, ktorý predchádza výplatnému termínu v apríli 2017,“ vraví Višváder. Sociálna poisťovňa vydá o zvýšení dôchodku rozhodnutie, ktoré doručí penzistom najneskôr do konca marca.

Dôchodky sa zvýšia nielen tým penzistom, ktorí boli zamestnaní na zmluvu, ale aj tým, ktorí pracovali na dohodu či boli povinne poistení ako samostatne zárobkovo činné osoby. Keďže vo všetkých týchto prípadoch musia platiť odvody na dôchodkové poistenie, zohľadnia sa im tieto zaplatené odvody vo vyššom dôchodku.

Platí pritom, že čím viac niekto zarábal a čím dlhšie pracoval, tým by sa mu mal dôchodok zvýšiť výraznejšie. Napríklad ak niekto celý minulý rok pracoval za minimálnu mzdu 405 eur, jeho dôchodok by sa mu mal teraz zvýšiť o 2,70 eura. Ak niekto dostával dvojnásobnú mzdu, aj suma zvýšenia by mala byť dvojnásobná.

Dôchodok by mal vzrásť každému, kto minulý rok bol čo i len jeden deň povinne dôchodkovo poistený. Napríklad ak niekto pracoval jeden mesiac na dohodu, pričom jeho hrubá mzda bola 100 eur, jeho penzia by sa mala zvýšiť o desať centov. Ak niekto vlani pracoval a po skončení práce požiadal o zvýšenie svojho dôchodku, pričom potom už nemal žiadne obdobie dôchodkového poistenia, Sociálna poisťovňa mu teraz už dôchodok nezvýši.

V prípade, že niekto vlani pracovalo pre viacerých zamestnávateľov, suma zvýšenia sa vypočíta z celkového príjmu od všetkých zamestnávateľov. Napríklad ak niekto u jedného zamestnávateľa za celý minulý rok zarobil tisíc eur a u druhého zarobil 1 500 eur, bude sa mu suma zvýšenia počítať z vymeriavacieho základu 2 500 eur.

Automatické zvyšovanie dôchodkov sa dotkne len pracujúcich starobných dôchodcov. Predčasní penzisti síce môžu tiež pracovať, ale len čo im vznikne povinné dôchodkové poistenie, Sociálna poisťovňa im zastaví výplatu dôchodku. Obnoví im ju až po tom, čo prestanú pracovať alebo keď dovŕšia dôchodkový vek. Musia však o obnovenie výplaty dôchodku požiadať. Pri zániku dôchodkového poistenia môžu zároveň požiadať aj o zvýšenie svojej penzie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia