Penzistom pomáhajú dávky od štátu

Penzie, doplatky za lieky, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného poistenia, lacnejšie cestovanie aj diaľnice zadarmo. Dávky, na ktoré si roky sporíme platením odvodov, ale aj tie vyplácané z rozpočtu štátu, prešli zmenami.

09.01.2017 10:24
dôchodci, senior, peniaze, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od začiatku roka už penzisti dostávajú valorizované penzie, ktoré sú zvýšené o pevnú sumu, ktorá bola určená ako 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku. Vyššie penzie dostane približne 1 370 000 pen­zistov. Ak penzista dostáva starobný dôchodok v plnej sume, penzia sa mu zvýši o 8,20 eura, predčasnému penzistovi o 7,90, invalidný dôchodca, ktorý má zníženú schopnosť pracovať do 70 %, dostane štyri eurá, ak má zníženú schopnosť pracovať o viac ako 70 %, penzia sa mu zvýši o 7,10. Pokiaľ ide o pozostalostné dávky, vdovský a vdovecký dôchodok porastie o 5,30, sirotský o 2,60 eura. „O zvýšenie dôchodku nebude potrebné žiadať. O zvýšení dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie. Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2017 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2017 do posledného dňa pred výplatným termínom v mesiaci január 2017,“ konštatovala vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Ľudmila Grauzelová.

Tí, ktorí sa do penzie ešte len chystajú, musia počítať s tým, že do dôchodku pôjdu neskôr. Tento rok sa vek odchodu do penzie predlžuje o 76 dní a je stanovený na 62 rokov a 76 dní.

Človek, ktorý roky pracoval a po odchode do penzie mu vychádza nízka penzia, môže dostať minimálny dôchodok. Podmienkou je odpracovaných minimálne 30 kvalifikovaných rokov. Dôchodca má v tom prípade nárok na penziu v sume 269,50 eura mesačne, čo predstavuje 1,36–násobok sumy životného minima.

Ak je dôchodca uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, môže úrad práce požiadať o príspevky na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Ide napríklad o peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, príspevok na opatrovanie a podobne. Aj v týchto príspevkoch nastala zmena. Zvýšila sa ochrana príjmu hendikepovanej osoby z 1,4– na 1,7–násobok sumy životného minima a vyšší je aj samotný príspevok na opatrovanie.

Ak je penzista zároveň aj ťažko zdravotne postihnutý, nemusí platiť za diaľničnú známku. Musí sa však zaregistrovať. „Registrácia je možná buď elektronicky na webovej stránke www.eznamka.sk, alebo na vybraných obchodných miestach v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach,“ konštatovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre dôchodcov