Pracujete popri penzii? Máte nárok na vyšší dôchodok

Cestovať, hrať golf či venovať sa svojim zážitkom, na ktoré skôr nemali čas. Takto si mnoho mladších ľudí predstavuje svoj dôchodkový vek. V skutočnosti väčšina penzistov je rada, že dokáže zo svojho dôchodku ako-tak vyžiť. Desaťtisíce ľudí, aby si udržali svoj životný štandard, aj napriek tomu, že už poberajú penziu, naďalej pracujú.

14.10.2016 09:28
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak sa človek v dôchodkovom veku rozhodne zamestnať, má nárok na rovnaké práva ako ostatní zamestnanci. „Pracovné právo nerozlišuje, či zamestnanci sú dôchodcami, alebo nie, preto im prislúchajú rovnaké práva ako zamestnancom v produktívnom veku. Zamestnávateľ je dokonca v pracovnoprávnych vzťahoch povinný zaobchádzať so zamestnancami v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania, podľa ktorej sa v pracovnoprávnych vzťahoch zakazuje diskriminácia zamestnancov okrem iného z dôvodu veku, nepriaznivého zdravotného stavu alebo zdravotného postihnutia,“ vraví Viktor Križan z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

Zamestnávateľ nemôže nikoho ani prepustiť z dôvodu, že dosiahol dôchodkový vek. Zamestnanec totiž môže dostať výpoveď len v prípadoch, ktoré vymenúva Zákonník práce, a dosiahnutie dôchodkového veku medzi ne nepatrí.

Pracujúci poberatelia starobného dôchodku sú však znevýhodnení pri platení daní. Nezdaniteľné minimum sa im totiž znižuje o vyplatený dôchodok. Väčšina pracujúcich dôchodcov si preto žiadnu nezdaniteľnú časť neodpočíta. Aspoň na časť nezdaniteľného minima majú nárok len tí penzisti, ktorých mesačná penzia nepresahuje 316,90 eura.

Naopak, pri platení odvodov pracujúci penzisti ušetria. Ak sa zamestná starobný dôchodca na zmluvu, zamestnávateľ mu z platu nestŕha odvody na invalidné poistenie ani na poistenie v nezamestnanosti, čím tento zamestnanec ušetrí štyri percentá zo svojej hrubej mzdy. Keďže však neplatí tieto odvody, nemôže získať ani invalidný dôchodok či dávku v nezamestnanosti.

Starobný dôchodca pracujúci na dohodu neplatí ani odvody na nemocenské či zdravotné poistenie. Namiesto 13,4 percenta, ktoré platia na odvodoch dohodári, ktorí nedostávajú dôchodok, tak starobní penzisti zaplatia len štyri percentá na dôchodkové poistenie.

Vďaka tomu, že dôchodcovia pracujúci na zmluvu aj dohodu platia odvody na dôchodkové poistenie, vzniká im nárok na zvýšenie penzie. O prepočítanie dôchodku môžu požiadať, len čo im zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestanú pracovať. Ľuďom, ktorí žiadosť nepodajú, ako aj tým, ktorým dôchodkové poistenie počas roka nezanikne, zvýši Sociálna poisťovňa dôchodok automaticky od januára nasledujúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia