Ako budú rásť penzie?

Mnoho ľudí sa spolieha na skutočnosť, že ak zarábajú viac, ako je priemer na Slovensku a dostatočne dlho pracujú, budú mať v budúcnosti relatívne vysoký dôchodok. Nie vždy to tak však je. Už niekoľko rokov po sebe sú tí lepšie zarábajúci pri výpočte penzií solidárnejší s tými horšie zarábajúcimi. A inak to nebude ani na budúci rok.

03.10.2016 08:53
peniaze, dôchodok, sporenie, vklad,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Minimálne pätnásť odpracovaných rokov a dôchodkový vek. To sú podmienky, ktoré musí splniť každý, kto chce požiadať o starobný dôchodok. Pri výpočte budúcej penzie je však okrem odpracovaných rokov dôležitý aj príjem. Jej výšku ovplyvňuje aj jedna veličina, o ktorej mnohí z nás ani netušia. Je to aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každý rok mení a vplýva na ňu suma priemernej mzdy. Čím viac vzrastie priemerná mzda, tým viac sa zvýši aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 10,9930 eura, od januára by sa mala zvýšiť na 11,3555 eura. Presná suma však bude známa, až keď bude jasné, aká bola priemerná mzda v hospodárstve za tretí štvrťrok tohto roka. A len vďaka nej budú zrejme budúcoročné penzie vyššie ako dnes.

Znižuje sa totiž percento inej veličiny, ktorá tiež ovplyvňuje konečnú sumu penzie. A tou je priemerný osobný mzdový bod, ktorý spolu s odpracovanými rokmi a aktuálnou dôchodkovou hodnotou tvorí trojicu základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky. Ak je na úrovni 1, čo je suma priemernej mzdy v hospodárstve, pre budúceho penzistu sa nič nemení. Do jeho budúceho dôchodku sa započíta celý jeho zárobok. Situácia sa však mení, ak je toto číslo nižšie ako 1, čiže človek zarába menej ako 880 eur, alebo vyššie ako 1,25, čo predstavuje zárobok viac ako 1 200 eur mesačne.

Tým, ktorí zarábajú viac, ako je priemer na Slovensku, sa z príjmu, ktorý prevyšuje približne 1 200 eur v hrubom, opäť započíta do penzie nižšie percento. Kým tento rok je to 68 %, v roku 2017 to bude len 64. Ak požiada o dôchodok človek v tomto roku, jeho penzia bude necelých 650 eur. Ak pôjde do penzie na budúci rok za rovnakých podmienok, jeho dôchodok bude, ale len vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote na úrovni približne 667 eur. Ak by sa neredukovalo percento priemerného osobného mzdového bodu, a zostalo by na pôvodných 84 %, jeho dôchodok aj s valorizáciou by bol viac ako 808 eur.

Opäť na tom budú lepšie tí, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa dnes pripočíta k budúcej penzii 20 percent, na budúci rok to bude 21 %. Toto percento sa bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22. A tak ak dnes dostane taký dôchodca penziu v sume 292 eur, na budúci rok to už bude približne 310 eur.

Ten, kto má príjem na úrovni priemernej mzdy, jeho penzia po odpracovaní 45 rokov bude približne 495 eur. Ak pôjde do penzie na budúci rok za rovnakých podmienok, bude jeho dôchodok, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, približne 512 eur.

Ako však upozornil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, výšku penzií ovplyvňuje aj počet rokov, počas ktorých poistenec odvádzal poistné na dôchodkové poistenie od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok. Hodnotu priemerného osobného mzdového bodu ovplyvňujú hrubé zárobky dosiahnuté od 1. 1. 1984 do posledného roku, pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok.

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, si tak kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri či čakať až na január. „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr," povedal Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu penzií, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez jeho poberania," dodal.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výpočet dôchodku