Penzie od januára vzrastú

Od januára budúceho roka sa dôchodky zvýšia najmenej o dve percentá z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení.

13.09.2016 07:09
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (40)

V prípade starobných penzií tak pôjde o zvýšenie o 8,20 eura, predčasné dôchodky vzrastú o 7,90 eura, invalidné penzie s poklesom schopnosti pracovať do 70 % o 4 eurá, invalidné dôchodky s poklesom schopnosti pracovať nad 70 % o 7,10 eura. Vdovské a vdovecké dôchodky by mali vzrásť o 5,30 eura a sirotské penzie o 2,60 eura.

Rezort práce návrh predložil „v záujme toho, aby sa zabezpečilo zvyšovanie dôchodkových dávok v istej primeranej a dôchodcovskou verejnosťou akceptovateľnejšej sume". Ak by sa totiž dôchodky od začiatku budúceho roka zvyšovali podľa súčasného právneho stavu, valorizačné percento by dosiahlo len 0,34 % a starobné penzie by stúpli len približne o 1,40 eura.

„Dôchodcovia stále patria medzi sociálne najcitlivejšiu skupinu, čo máme na zreteli pri všetkých presadzovaných zmenách. Významným legislatívnym krokom je výraznejšia valorizácia dôchodkov. Pri nej presadzujeme jednoznačný postoj, že seniori, ktorí celý život tvorili hodnoty a pracovali, musia vo väčšej miere profitovať aj z rastu ekonomiky a životnej úrovne ľudí v produktívnom veku. Preto sme pripravili návrh zmeny valorizačného mechanizmu," konštatoval hovorca rezortu práce Michal Stuška.

A prečo práve zvýšenie o dve percentá? „Považujem to za istý dlh voči dôchodcom, keďže objektívne ukazovatele, najmä pokles cien, spôsobili v posledných rokoch nízku valorizáciu, pre rok 2016 len o 1,90 eura. Dve percentá, respektíve 8 eur bola miera valorizácie pred nástupom zápornej inflácie, teda poklesu cien na Slovensku pred tromi rokmi,“ vysvetlil percento zvýšenia minister práce Ján Richter.

Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2017. Súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2017 do posledného dňa pred výplatným termínom v mesiaci január 2017. O zvýšenie penzií dôchodcovia nemusia žiadať. Sociálna poisťovňa ich zvýši automaticky. O tom, o koľko a na akú sumu sa zvýšia, dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie.

Zvýšenie každého vyplácaného dôchodku sa posudzuje samostatne. To znamená, že ak dôchodca poberá napríklad dva dôchodky, zvýši sa každý z nich. Dôchodky, ktoré sa z dôvodu súbehu vyplácajú v sume jednej polovice, sa zvýšia o osobitne určenú sumu uvedeným opatrením, pričom táto suma zvýšenia nie je určená ako jedna polovica zo sumy zvýšenia dôchodku nevyplácaného v súbehu. Suma zvýšenia dôchodku, ktorý je v súbehu s iným dôchodkom vyplácaný v plnej sume, bude rovnaká ako pri dôchodkoch, ktoré nie sú vyplácané v súbehu.

O inú pevnú sumu sa dôchodok zvýši, ak bola jeho suma určená s prihliadnutím na obdobie dôchodkového poistenia získané v cudzine. Čiastkové dôchodky sa zvyšujú o pomernú časť pevnej sumy podľa druhu príslušného dôchodku, ktorá zodpovedá pomernej časti, v akej sa priznal čiastkový dôchodok. Napríklad dôchodca odpracoval 10 rokov na Slovensku a 20 rokov v Českej republike. Jeho predčasný dôchodok je vyplácaný v sume 412,50 eura. Pri januárovej valorizácii sa mu penzia zvýši o 2,70 eura (7,90 × 1/3) eura, spolu teda bude dostávať 415,20 eura.

Poberatelia starobných dôchodkov si od začiatku tohto roka prilepšili o 1,90 eura mesačne. Predčasným starobným penzistom sa od januára tohto roka zvýšili dôchodky takisto o 1,90 eura mesačne. Predčasný starobný dôchodok vyplácaný v sume jednej polovice vzrástol o 0,70 eura a starobné dôchodky vyplácané v sume jednej polovice o 0,60. Dôvodom je to, že na Slovensku nerastú spotrebiteľské ceny a zvyšovanie priemernej mzdy sa pri výpočte pevnej sumy zvýšenia dôchodku berie do úvahy čoraz menej.

Od začiatku roka 2017 sa mali penzie zvyšovať o pevnú sumu, ktorá by sa určila vypočítaným percentom z priemernej sumy jednotlivých dôchodkov vyplácaných k 30. júnu 2016. Malo ísť o súčet 90 % medziročného rastu spotrebiteľských cien a 10 % medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy za prvý polrok 2016.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia