Pracujúci penzisti: vyššie dôchodky aj dávky

Nízke penzie, snaha zostať čo najdlhšie aktívnym či pomoc deťom a vnúčatám. To všetko núti desaťtisíce dôchodcov, aby napriek tomu, že už poberajú penziu, naďalej chodili do zamestnania. Okrem mzdy majú nárok aj na ďalšie výhody.

12.09.2016 07:00
dôchodok, dôchodca, penzia, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Pracujúci penzisti môžu čerpať rovnaké benefity ako ostatní pracujúci. Na čo všetko majú nárok, závisí od toho, či pracujú na zmluvu alebo na dohodu. Vo všeobecnosti platí, že ľuďom pracujúcim na zmluvu zaručuje Zákonník práce viac práv ako dohodárom. Môžu využiť päť týždňov platenej dovolenky, majú nárok na voľno v prípade vyšetrenia u lekára, príspevok na stravu a zamestnávateľ im musí vyplácať príplatky za prácu nadčas alebo cez sviatok. Kto pracuje na dohodu, musí tieto benefity oželieť.

Bez ohľadu na to, či starobný dôchodca pracuje na zmluvu, alebo na dohodu, mu zamestnávateľ musí zo mzdy strhávať odvody na dôchodkové poistenie. Vďaka tomu im vzniká nárok na prepočítanie dôchodku. „O zvýšenie dôchodku je možné žiadať listom najskôr od nasledujúceho dňa po ukončení dôchodkového poistenia,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak má niekto súčasne dve zamestnania, a teda dve dôchodkové poistenia, môže žiadať o zvýšenie penzie až potom, keď mu zaniknú obidve poistenia.

Ľuďom, ktorí o zvýšenie dôchodku nepožiadajú, ako aj tým, ktorým dôchodkové poistenie počas roka nezanikne, Sociálna poisťovňa zvýši dôchodok automaticky od januára budúceho roka. Koľko peňazí im pridá, závisí od vymeriavacieho základu, z ktorého si platili odvody, teda od ich hrubej mzdy. Čím dlhšie niekto pracuje a čím viac peňazí zarobí, tým mu dôchodok vzrastie výraznejšie.

Pracujúci invalidní penzisti nárok na zvýšenie dôchodku z dôvodu platenia odvodov nemajú. Invalidný dôchodok sa im môže zvýšiť, len ak sa im zhorší zdravotný stav. Zaplatené odvody sa im zarátajú až pri výpočte starobného dôchodku.

Penzisti, ktorí sú zamestnaní na zmluvu, platia aj odvody na nemocenské poistenie. Z neho môžu získať predovšetkým nemocenskú dávku v prípade práceneschopnosti alebo ošetrovné, ak sa starajú napríklad o chorého manžela či dieťa. Na získanie týchto dávok nie je potrebné splniť žiadnu minimálnu dobu poistenia. Stačí, ak sa dôchodca jeden deň zamestná a ak od ďalšieho dňa ochorie, môže poberať nemocenskú dávku. Jej výška v prvých troch dňoch dosahuje 25 percent z hrubého platu a od štvrtého dňa 55 percent. Ošetrovné Sociálna poisťovňa vypláca od prvého dňa vo výške 55 percent platu. Poberať ho však možno v jednom prípade najdlhšie desať dní.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia