Ako sa dostať k účtu, ktorý zablokoval exekútor?

Otázky a odpovede o exekúciách penzií.

08.09.2016 12:30
senior, dôchodca, penzista, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prečo vlastne možno z dôchodkov vykonávať zrážky?

Jedným zo spôsobov vykonávania exekúcie je podľa zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v znení neskorších predpisov exekúcia zrážkami zo mzdy a z iných príjmov. Medzi iné príjmy Exekučný poriadok zaraďuje aj dávky sociálneho poistenia, medzi ktoré patria aj dôchodkové dávky.

Často sa stáva, že účet, na ktorý chodí penzistovi dôchodok, exekútor zablokuje, a dôchodca si myslí, že účet zablokovala Sociálna poisťovňa. Dôchodca tak ostane vlastne bez akýchkoľvek prostriedkov. Má v takomto prípade nejakú možnosť dostať sa k svojej penzii?

Ak sa vykonáva exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke, banka na základe príkazu na začatie exekúcie vydaného exekútorom zablokuje na účte povinného sumu vo výške pohľadávky a jej príslušenstva. Exekúcii prikázaním pohľadávky z účtu v banke však nepodliehajú prostriedky na účte do výšky 99,58 eura a ak je povinnému na účet zasielaná mzda alebo iné príjmy (teda aj dôchodok), tak ani prostriedky do výšky sumy, ktorá sa podľa zákona nesmie povinnému zraziť z mesačnej mzdy alebo z iných príjmov, a to od momentu, keď táto skutočnosť bola banke oznámená. Za účelom odblokovania uvedenej sumy je preto potrebné, aby dôchodca oznámil banke, že mu je na účet poukazovaný dôchodok. Sociálna poisťovňa môže tiež začať vyplácať dôchodok v hotovosti, ak o to dôchodca požiada.

Môže Sociálna poisťovňa vykonávať zrážky aj z iných dávok ako dôchodkových, napr. z nemocenských (materské) alebo z dávky v nezamestnanosti?

Príkaz na začatie exekúcie zrážkami zo mzdy a z iných príjmov a exekučný príkaz sa nemusia vzťahovať len na dôchodkové dávky, ale aj na iné dávky poskytované podľa zákona o sociálnom poistení – teda napr. aj na nemocenské dávky, dávku v nezamestnanosti, všetky úrazové dávky (aj jednorazové), dávku garančného poistenia. Ak exekútor prikáže pobočke Sociálnej poisťovne vykonať napríklad zrážky z nemocenskej dávky, Sociálna poisťovňa je povinná predmetné zrážky vykonať v rozsahu určenom exekučným poriadkom. Pri výkone zrážky sa však povinnému nesmie zraziť zo sumy dávky spomínaná tzv. základná suma.

Ktoré pohľadávky sú prednostnými pohľadávkami?

Prednostnými pohľadávkami sú napríklad pohľadávky výživného, pohľadávky daní, poplatkov a ciel alebo pohľadávky na poistnom na zdravotné a sociálne poistenie. Úplný zoznam prednostných pohľadávok možno nájsť v § 71 ods. 2 Exekučného poriadku v znení zákona č. 125/2016 Z. z.

Existuje možnosť zníženia sumy zrážky z dôchodku?

Sociálna poisťovňa je povinná vykonávať zrážky v sume, ktorú stanovuje Exekučný poriadok. V nižšej sume možno vykonávať zrážky iba na základe príkazu exekútora, ktorý exekútor vydá vtedy, ak sa oprávnený s povinným dohodne, že sa uspokojí s nižšími zrážkami. Na vydanie príkazu je potrebné, aby uzavretie takejto dohody oznámil exekútorovi tak povinný, ako aj oprávnený.

Odpovedal: Ing. Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie