Zľavy pre penzistov: Nižšie dane, koncesie aj lacnejšie dovolenky

Viac ako milión penzistov a priemerný dôchodok necelých 415 eur. Taká je realita na Slovensku. Mnohí majú dôchodok oveľa nižší, a tak nie div, že majú často problém vyžiť. Sú tu však mnohé výhody a zľavy, ktoré môžu využiť. Ponúkajú ich obce, ale aj štát.

22.08.2016 08:03
záhrada, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

K zlepšeniu situácie neprispieva ani pravidelná valorizácia penzií. Kým v roku 2015 vzrástli starobné penzie o 5,20 eura, tento rok to bolo len 1,90. Aj to je zrejme dôvod, prečo sa vláda rozhodla konať. Penzie sa tak už od januára zvýšia o viac ako osem eur. Ani toto zvýšenie však nezlepší situáciu mnohých penzistov, ktorí musia platiť za lieky, ale aj za služby spojené s bývaním a za stravu. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa mnohí uchyľujú k rôznym pôžičkám, ktoré potom nestíhajú splácať a na rad prichádza exekúcia.

„Počet dôchodkov, ktoré Sociálna poisťovňa kráti z dôvodu exekučných dávok, stále rastie. V júli krátila 33 249 dôchodkov. Suma zrážok, ktorú v júli 2016 zrazila z dôchodkov, predstavovala 1,73 milióna eur a priemerná výška exekučnej zrážky bola 52,12 eura,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne. Penzisti by si mali ustrážiť svoje príjmy a výdavky.

„Dôležité je nepodľahnúť najmä reklamám zo strany nebankových subjektov, ktoré sľubujú ,lacné‘ pôžičky,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Mnohí totiž netušia, že aj dôchodok je príjem, a teda podlieha exekúcii.

Aby ušetrili, treba sa pýtať na úľavy na daniach z nehnuteľností, za odvoz odpadu či za psa, ale aj na zľavy na kultúru či dovolenky.

Ak je penzista zároveň aj držiteľ preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby, môže úrad práce požiadať o niektorý z peňažných príspevkov na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Týka sa ich aj 25-eurový ochranný limit na doplatky za lieky za štvrťrok.

Každý, kto dosiahne dôchodkový vek a v jeho domácnosti nežije pracujúca osoba, môže požiadať o zľavu na koncesionárskych poplatkoch. Tú treba adresovať na adresu RTVS a priložiť k nej potrebné doklady. Nárok na zníženú sadzbu vzniká od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bol oznámený a preukázaný vznik nároku na zľavu.

Dôchodcovia môžu ušetriť minimálne polovicu zo vstupného do múzeí či divadiel, zvyčajne majú zľavy aj v poisťovniach pri povinnom zmluvnom poistení automobilov. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, penzisti majú lacnejšie aj kúpeľné pobyty, isté benefity ponúkajú aj zdravotné poisťovne.

Ak penzista potrebuje zdravotnícku pomôcku, predpíše ju lekár. Ide o barly, vozíčky a iné pomôcky, ktoré súvisia s liečbou ochorení a má na ne nárok. Niektoré uhrádza zdravotná poisťovňa, niektoré si hradí čiastočne alebo kupuje dôchodca v plnej výške. Bežné zdravotnícke pomôcky (paličky, barly, obväzy, plienky, …) si po ich predpísaní rovno vyberie vo výdajni zdravotníckych pomôcok alebo v lekárni. Tie finančne náročnejšie schvaľuje revízny lekár. Do tejto skupiny patria najmä vozíky, postele, inzulínové pumpy a príslušenstvo. Dôchodca musí do zdravotnej poisťovne doručiť lekársky poukaz.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zľavy pre dôchodcov