Za prácu dostanú penzisti vyšší dôchodok

Pracujú, aj keď poberajú dôchodok. Týmto spôsobom si zvyšujú svoj príjem desaťtisíce starobných, ale aj invalidných dôchodcov.

29.07.2016 09:10
Seniori, muž, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Penzisti väčšinou chodia do práce preto, lebo ich dôchodok je nízky. Priemerná starobná penzia totiž nedosahuje ani polovicu priemerného hrubého platu. Mnohí dôchodcovia pracujú aj preto, že aj v starobe chcú zostať aktívni a mať kontakt s okolitým svetom. Za to, že sú zamestnaní, im okrem mzdy prináležia aj ďalšie benefity. Niektoré výhody im zaručuje Zákonník práce, ďalšie môžu získať vďaka tomu, že im zamestnávateľ musí zo mzdy strhávať odvody na sociálne poistenie.

Čo všetko musí pracujúcemu penzistovi poskytnúť zamestnávateľ, závisí od toho, či dôchodca pracuje na zmluvu, alebo na dohodu. Vždy platí, že ľudia, ktorí pracujú na zmluvu, majú nárok na viac výhod ako dohodári. „Zamestnanci vykonávajúci prácu na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ak si nedohodnú inak, nemajú právo na príplatok za prácu nadčas, prácu vo sviatok, pracovnú pohotovosť a nočnú prácu, nemajú právo na platenú dovolenku a zamestnávateľ nemá povinnosť zabezpečovať im stravovanie ani povinnosť prispievať na stravovanie,“ vymenúva niektoré z nevýhod práce na dohodu Viktor Križan z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

Ak sa starobný dôchodca zamestná na zmluvu, zamestnávateľ mu musí poskytnúť minimálne päť týždňov platenej dovolenky. Aj v prípade, že má dôchodca kratší pracovný čas, prináleží mu rovnako päť týždňov dovolenky. Ak napríklad pracuje tri hodiny denne, jeden pracovný deň pre účel dovolenky sa bude rovnať trom hodinám. V prípade, že pracuje dva dni do týždňa, tak týždeň dovolenky predstavuje dva pracovné dni.

Bez ohľadu na to, že starobný dôchodca pracuje na zmluvu alebo na dohodu, zamestnávateľ mu musí zo mzdy strhávať odvody na dôchodkové poistenie. Vďaka tomu môže penzista po zániku dôchodkového poistenia, teda keď prestane pracovať, požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. Ak niekto o prepočítanie penzie nepožiada, Sociálna poisťovňa mu ju od januára nasledujúceho roku zvýši automaticky. Rovnako automaticky zvýši dôchodky aj tým ľuďom, ktorým dôchodkové poistenie nezaniklo a budú teda povinne dôchodkovo poistení v posledný deň roku.

Invalidní penzisti, ktorí pracujú, nemajú z tohto dôvodu nárok na zvýšenie svojho invalidného dôchodku. Zaplatené odvody sa im zohľadnia až pri dovŕšení dôchodkového veku, keď budú žiadať o starobný dôchodok.

Starobní, predčasní aj invalidní dôchodcovia pracujúci na zmluvu platia aj nemocenské poistenie. Z neho môžu získať v prípade choroby nemocenskú dávku a ak sa starajú o chorého príbuzného, môžu dostať zase ošetrovné. Invalidní a predčasní penzisti odvody na nemocenské poistenie platia aj v prípade, že sú zamestnaní na dohodu. Starobní dôchodcovia pracujúci na dohodu však tieto odvody neplatia, a preto nemajú nárok ani na dávky z nemocenského poistenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia