Kedy vám bude priznaný minimálny dôchodok?

Podmienky nároku sú splnené vtedy, ak získate najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia.

26.07.2016 09:04
dane, peniaze, odvody, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

1. Čo je kvalifikované obdobie dôchodkového poistenia

  • rozumie sa ním obdobie dôchodkového poistenia získané pred 1. januárom 1993 (započítajú sa všetky dni dôchodkového poistenia); od 1. januára 1993 (započítajú sa len dni získané v roku, za ktorý patrí osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241, teda ročný príjem bol najmenej 24,1 % priemernej mzdy)
  • Bez ohľadu na hodnotu osobného mzdového bodu je kvalifikovaným obdobím aj obdobie dôchodkového poistenia získané v cudzine (započíta sa celé obdobie, ak je potvrdené príslušnou inštitúciou); v roku, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok alebo bol priznaný dôchodok; od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Cudzinou sa rozumie iný členský štát Európskej únie, štáty Európskeho združenia voľného obchodu (Islandská republika, Nórske kráľovstvo, Lichtenštajnské kniežatstvo a Švajčiarska konfederácia) a štát, s ktorým má Slovensko uzavretú medzinárodnú zmluvu o sociálnom zabezpečení.

2. Aká bude výška minimálneho dôchodku

  • do celkového príjmu sa zahŕňajú: starobný alebo invalidný dôchodok; vdovský alebo vdovecký dôchodok; výsluhový; invalidný výsluhový dôchodok; vdovský alebo vdovecký výsluhový dôchodok; čiastočný invalidný alebo invalidný dôchodok podľa zákona č. 328/2002 o sociálnom zabezpečení; vdovský alebo vdovecký dôchodok a sirotský dôchodok z II. piliera; dôchodok z cudziny, ak je obdobný niektorému z vyššie uvedených dôchodkov. Pri invalidnom dôchodku sa do celkového dôchodkového príjmu zahŕňa aj starobný dôchodok a predčasný starobný dôchodok z II. piliera.
  • Za 30 rokov kvalifikovaného obdobia patrí minimálny dôchodok 269,50 eura mesačne, čo je 1,36-násobok sumy životného minima (do 30. júna 2017 je to suma 198,09 eura mesačne). Za každý ďalší rok nad 30 rokov sa zvýši: o 2 % sumy životného minima za 31. až 39. rok kvalifikovaného obdobia a o 3 % sumy životného minima za 40. a ďalší rok kvalifikovaného obdobia. Maximálna výška minimálneho dôchodku nie je stanovená.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálny dôchodok