Minimálna penzia alebo dávka v núdzi?

Hrozí vám, že sa po odchode do dôchodku ocitnete v systéme dávok v hmotnej núdzi? Nemusí to tak byť, ak ste dostatočne dlho pracovali. Už rok platí zákon o minimálnom dôchodku.

25.07.2016 09:43
dôchodci, senior, peniaze, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Táto dávka vytiahla zo systému sociálnych dávok mnohých penzistov a do hmotnej núdze by sa nemali dostať ani budúci penzisti, ktorí pracovali, platili odvody, ale pracovali za veľmi nízku mzdu. Ich nízke penzie sa automaticky navýšia do sumy penzijného minima. Ide o starobné, predčasné aj invalidné dôchodky. Podľa riaditeľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Petra Višvádera podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov kvalifikovaného obdobia a suma jeho dôchodku alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, penzie zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II.¤piliera,“ konštatoval.

Výška minimálneho dôchodku sa odvíja od životného minima. A keďže to je už niekoľko rokov na rovnakej úrovni a jeho suma sa nezmenila ani po 1. júli 2016, po 1. januári 2017 sa nezmenia ani sumy minimálneho dôchodku. Výška životného minima zostala na úrovni 198,09 eura. Z tohto dôvodu sa nezmenia ani sumy minimálneho dôchodku patriace za stanovený počet rokov kvalifikovaného obdobia.

Kvalifikovaným obdobím je celé obdobie dôchodkového poistenia, ktoré poistenec získal pred 1.¤januárom 1993 a od 1.¤januára 1993 sa započítajú iba tie roky, v ktorých dosiahol osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241, čo znamená, že mal v danom roku príjem minimálne na úrovni 24 % z priemernej mzdy platnej v tom roku, teda približne na úrovni životného minima.

„Sociálna poisťovňa rozhoduje o nároku na zvýšenie dôchodku na minimálny bez žiadosti,“ povedal Višváder. O zvýšení bude rozhodovať pri priznaní starobného dôchodku, po dovŕšení penzijného veku, ak pôjde o poberateľa invalidného alebo predčasného dôchodku, alebo pri zmene skutočností rozhodujúcich na posúdenie nároku a určenie zvýšenia dôchodku na minimálny. Rozhodujúcimi skutočnosťami sú napríklad zmena vo výške celkových dôchodkových príjmov a získanie ďalšieho kvalifikovaného obdobia. Pravidelne sa minimálny dôchodok bude prehodnocovať vždy od 1.¤januára z dôvodu valorizácie dôchodkov a zmeny sumy životného minima.

Suma minimálnej penzie je na úrovni 136 % z aktuálne platnej sumy životného minima, teda zo sumy 198,09 eura. Nie je však jednotná. Za každý ďalší odpracovaný rok sa zvýši o dve percentá. Ak odpracujete 40 a viac rokov, vaša budúca penzia vzrastie o tri percentá. A tak človek, ktorý odpracoval tridsať rokov, dostane penziu v sume 269,50 eura, po 35 odpracovaných rokoch bude suma dôchodku na úrovni 289,30 eura, po 45 rokoch necelých 335 eur. Minimálny dôchodok poberá takmer 53-tisíc dôchodcov.

Tí penzisti, ktorí nespĺňajú podmienky na priznanie minimálnej penzie a Sociálna poisťovňa im vypočíta penziu nižšiu ako dvesto eur, budú musieť naďalej žiadať na úrade práce o dávku v núdzi. „Ak suma starobného dôchodku, úhrn súm starobného a vdovského/vdo­veckého dôchodku poberateľa s bydliskom na území Slovenska je najviac v sume, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, Sociálna poisťovňa oznámi identifikačné údaje úradu práce prostredníctvom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý z tohto podnetu začne konanie o posúdení hmotnej núdze,“ vysvetlil Višváder.

Ak úrad práce rozhodne o tom, že penzista je v núdzi, má potom nárok na základnú dávku v núdzi, ochranný príspevok a príspevok na bývanie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky v hmotnej núdzi #minimálny dôchodok