Valorizácia penzií? Zmena zákona prinesie viac peňazí

V roku 2013 sa zmenil valorizačný mechanizmus dôchodkov. To spôsobilo, že sa zvyšujú o čoraz nižšiu sumu. Tento rok dostali starobní dôchodcovia zvýšené penzie o 1,90 eura, ak by sa nemenil zákon, na budúci rok by to bolo len 1,40 eura. Po zmene to bude približne 8,20.

11.07.2016 09:34
druhý pilier, dôchodok, muž, žena, papiere Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Cieľom novely zákona o sociálnom poistení je stanovenie minimálneho percenta určujúceho pevnú sumu zvýšenia, ktoré bude predstavovať určitú garanciu primeranosti zvyšovania dôchodkových dávok. Zmena sa tak pozitívne dotkne viac ako 1,3 milióna slovenských penzistov.

Od januára 2017 sa dôchodky mali zvyšovať o pevnú sumu určenú percentom, ktoré sa určí ako súčet 90 % medziročného rastu spotrebiteľských cien a 10 % medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve vykázaných Štatistickým úradom SR za prvý polrok predchádzajúceho kalendárneho roka. Vzhľadom na pokles medziročného rastu spotrebiteľských cien, ktorý sa rozhodujúcou mierou podieľa na určení percenta zvýšenia, by sa dôchodky v roku 2017 zvýšili len o minimálnu sumu.

„V záujme toho, aby sa zabezpečilo zvyšovanie dôchodkových dávok v istej primeranej a dôchodcovskou verejnosťou akceptovateľnejšej sume, sa pevná suma zvýšenia v roku 2017 určí najmenej ako 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku,“ píše sa v návrhu novely zákona o sociálnom poistení.

Na základe aktuálnej makroekonomickej prognózy Inštitútu finančnej politiky sa v prípade zachovania súčasného právneho stavu predpokladá valorizačné percento vo výške 0,34 %. Návrh zákona zavádza ustanovenie, podľa ktorého sa porovná takto vypočítané percento s minimálnym valorizačným percentom, pričom sa na valorizáciu použije vyššie z nich.

„Dôchodcovia stále patria medzi sociálne najcitlivejšiu skupinu, čo máme na zreteli pri všetkých presadzovaných zmenách. Významným legislatívnym krokom je výraznejšia valorizácia dôchodkov. Pri nej presadzujeme jednoznačný postoj, že seniori, ktorí celý život tvorili hodnoty a pracovali, musia vo väčšej miere profitovať aj z rastu ekonomiky a životnej úrovne ľudí v produktívnom veku. Preto sme pripravili návrh zmeny valorizačného mechanizmu už pre rok 2017, ktorá by v prípade starobných dôchodkov priniesla ich zvýšenie o 2 percentá, teda približne o 8,2 eura. To je niekoľkonásobne viac, ako by to pre budúci rok vychádzalo bez tohto opatrenia – asi 1,40 eura pri starobných dôchodkoch,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Ako dodal, napriek tomu, že tento rok bola plošná valorizácia len 1,90 eura pre každého poberateľa starobného dôchodku, priemerne sa zvýšili o viac ako dvojnásobok. Rovnako v roku 2015 to bolo nielen valorizovaných 5,20 eura, ale až 10,90 eura. „Uvedené súvisí najmä so zavedením minimálneho dôchodku pre všetkých, ktorí odpracovali minimálne 30 rokov a rovnako nové automatické prepočítavanie dôchodku pre tých, ktorí naďalej pracujú. Práve preto rezort práce zavádzal tieto pozitívne opatrenia, aby každoročná valorizácia nebola jediným nástrojom na zvyšovanie príjmov dôchodcov. Tohtoročná valorizácia už len o necelé dve eurá však napriek týchto faktom priniesla nevyhnutnosť riešenia jej nastavenia pre rok 2017,“ dodal Stuška.

A prečo práve zvýšenie o dve percentá? „Považujem to za istý dlh voči dôchodcom, keďže objektívne ukazovatele, najmä pokles cien, spôsobili v posledných rokoch nízku valorizáciu, pre rok 2016 len o 1,90 eura. Dve percentá, respektíve tých približne 8 eur bola miera valorizácie pred nástupom zápornej inflácie, teda poklesu cien na Slovensku pred tromi rokmi. Rešpektujem maximálne požiadavky dôchodcov a ich organizácií, dve percentá by som však považoval vzhľadom na výrazné finančné dosahy na verejné financie určite za úspech,“ vysvetlil percento zvýšenia minister práce Ján Richter.

Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2017. Súčasne bude vyplatený aj doplatok zvýšenia dôchodku od 1. januára 2017 do posledného dňa pred výplatným termínom v mesiaci január 2017. O zvýšenie penzií dôchodcovia nemusia žiadať. Sociálna poisťovňa ich zvýši automaticky. O tom, o koľko a na akú sumu sa zvýšia, dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie.

Starobní dôchodcovia by mali dostať 8,20 eura, predčasní penzisti 7,90 eura, invalidní dôchodcovia s mierou poklesu schopnosti pracovať do 70 % – štyri eurá, ak majú mieru poklesu schopnosti pracovať viac ako 70 %, mali by dostať 7,10 eura, vdovám by mali penzie vzrásť o 5 eur, vdovcom o 3,90 a sirotám o 2,60 eura.

Zvýšenie každého vyplácaného dôchodku sa posudzuje samostatne. To znamená, že ak dôchodca poberá napríklad dva dôchodky, zvýši sa každý z nich. Dôchodky, ktoré sa z dôvodu súbehu vyplácajú v sume jednej polovice, sa zvýšia o osobitne určenú sumu uvedeným opatrením, pričom táto suma zvýšenia nie je určená ako jedna polovica zo sumy zvýšenia dôchodku nevyplácaného v súbehu. Suma zvýšenia dôchodku, ktorý je v súbehu s iným dôchodkom vyplácaný v plnej sume, bude rovnaká ako pri dôchodkoch, ktoré nie sú vyplácané v súbehu.

O inú pevnú sumu sa dôchodok zvýši, ak bola jeho suma určená s prihliadnutím na obdobie dôchodkového poistenia získané v cudzine. Čiastkové dôchodky sa zvyšujú o pomernú časť pevnej sumy podľa druhu príslušného dôchodku, ktorá zodpovedá pomernej časti, v akej sa priznal čiastkový dôchodok. Napríklad dôchodca odpracoval 10 rokov na Slovensku a 20 rokov v Českej republike. Jeho predčasný dôchodok je vyplácaný v sume 412,50 eura. Pri januárovej valorizácii sa mu penzia zvýši o 2,70 eura (7,90 × 1/3) eura, spolu teda bude dostávať 415,20 eura.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba