Môžem odmietnuť dôchodok?

Otázky a odpovede o predčasnej penzii.

06.07.2016 09:57
dôchodok, dôchodca, predčasný, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Čo všetko musím splniť, aby mi bol priznaný predčasný dôchodok?

Poistenec, ktorý odchádza do predčasného dôchodku, musí mať odpracovaných najmenej 15 rokov, do dovŕšenia dôchodkového veku mu môžu chýbať najviac 2 roky a suma predčasnej penzie musí byť zároveň vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima (237,80 eura). Ak tento poistenec získal aj obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení (II. pilier), súčet súm predčasného dôchodku a predčasného dôchodku z II. piliera musí byť vyšší ako 1,2 násobok sumy životného minima (237,80 eura). A tiež platí, že poistenec musí o predčasný dôchodok požiadať. Nárok naň nevznikne, ak by poistenec ku dňu spísania žiadosti pracoval – teda bol povinne dôchodkovo poistený v SR, v členskom štáte EU, v štáte, ktorý je členom Európskeho združenia voľného obchodu (Švajčiarska konfederácia, Islandská republika, Nórske kráľovstvo a Lichtenštajnské kniežatstvo) alebo v štáte, s ktorým má SR uzatvorenú medzinárodnú zmluvu o sociálnom zabezpečení, ktorá má prednosť pred zákonmi SR. Poistenec teda ku dňu spísania žiadosti nemôže byť zamestnanec alebo SZČO, alebo byť zamestnaný s odvodovou úľavou. Nárok nevznikne ani vtedy, ak bude pracovať v niektorom pracovno-právnom vzťahu mimo pracovného pomeru (napr. dohoda).

Mám živnosť. Môžem ísť do predčasného dôchodku vo svojich 61 rokoch?

Ak ste povinne dôchodkovo poistený ako samostatne zárobkovo činná osoba (živnostník), nemôžete požiadať o predčasný starobný dôchodok. Zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh zamestnania a poberania predčasného starobného dôchodku. Platí, že poistenec má nárok na predčasný starobný dôchodok, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku nevzniká, ak poistenec ku dňu vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba (t.j. je zamestnaný alebo vykonáva samostatne zárobkovú činnosť).

Som poberateľom predčasnej starobnej penzie. Dňa 8. 7. 2016 dovŕšim dôchodkový vek a chcel by som sa zamestnať. Ako a kedy príde k prechodu z predčasného starobného dôchodku na riadny starobný dôchodok? Dostanem o tejto zmene rozhodnutie?

Predčasný starobný dôchodok je po dovŕšení dôchodkového veku starobným dôchodkom. To znamená, že od 8. 7. 2016 ste už poberateľom starobného dôchodku. O tejto skutočnosti Sociálna poisťovňa rozhodnutie nevydáva, táto zmena nastáva automaticky v zmysle zákona o sociálnom poistení.

Spĺňam podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Nemôžem však o tento dôchodok požiadať, lebo ešte stále pracujem. Ak by som však ukončila zamestnanie, do priznania dôchodku budem bez príjmu. Aké sú možnosti, aby občan, ktorý ukončí zamestnanie a požiada o priznanie predčasného starobného dôchodku, nezostal do priznania dôchodku bez príjmu?

Zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh zamestnania na riadnu pracovnú zmluvu, z ktorého vyplýva povinné dôchodkové poistenie a poberania predčasného starobného dôchodku. Každý občan sa rozhoduje individuálne s prihliadnutím na svoju ekonomickú a sociálnu situáciu, či zostane pracovať až do dovŕšenia dôchodkového veku alebo zamestnanie na riadnu pracovnú zmluvu ukončí a požiada o predčasný starobný dôchodok, pričom by mal vziať do úvahy aj to, že od ukončenia zamestnania do priznania dôchodku môže byť nejaký čas bez príjmu. Podľa zákona je Sociálna poisťovňa povinná rozhodnúť o priznaní dôchodku do 60 dní od podania žiadosti (vo väčšine prípadov tak robí do 30 dní), v mimoriadne zložitých prípadoch môže túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní, čo žiadateľovi o dôchodok oznamuje (napr. ak klientovi chýbajú doklady potrebné na rozhodnutie o nároku na dôchodok). Vhodnou možnosťou je pre vás pracovať na dohodu o pracovnej činnosti alebo na dohodu o vykonaní práce, pretože tieto dohody nezakladajú účasť na dôchodkovom poistení a takýto zamestnanec nie je povinne dôchodkovo poistený, to znamená že môžete mať príjem z práce na dohodu a zároveň mať podanú žiadosť o predčasný dôchodok.

Požiadal som o priznanie predčasného dôchodku od 4. 6. 2016. Rozhodnutie som ešte nedostal. Od 6. 7. 2016 mám možnosť nastúpiť do zamestnania. Môžem dôchodok odmietnuť?

Poistenec, ktorý požiadal o predčasný dôchodok, môže vziať svoju žiadosť späť bez udania dôvodu najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o priznaní dôchodku, teda pokiaľ rozhodnutie ešte nenadobudne právoplatnosť. Odstúpenie od žiadosti treba zaslať písomne a adresovať ju Ústrediu SP. Žiadosť musí obsahovať identifikačné údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), musí z nej jasne vyplývať, že ide o späťvzatie žiadosti o dôchodok a musí byť podpísaná žiadateľom. SP na základe tejto žiadosti vydá písomné rozhodnutie o zastavení konania o dôchodku. Ak už boli poukázané sumy na predčasnom dôchodku, SP zašle príjemcovi dávky písomnú výzvu, aby prevzaté sumy vrátil do 30 dní od doručenia výzvy. Ak príjemca dávky sumy vyplatené na dôchodku v stanovenej lehote dobrovoľne nevráti, SP bude tieto sumy vymáhať ako plnenie z právneho dôvodu, ktorý odpadol (bezdôvodné obohatenie).

Mám 61 rokov. Dňa 31. 5. 2016 som ukončil zamestnanie. Do nového zamestnania som mal nastúpiť 5. 6. 2016, no nestalo sa tak. Môžem požiadať o predčasný dôchodok spätne od 31. 5. 2016?

Nárok na predčasný dôchodok vzniká najskôr odo dňa spísania žiadosti. Vzhľadom na to nie je možné o tento dôchodok požiadať spätne.

Narodil som sa 26. 4. 1954. O predčasný dôchodok som požiadal od 2. 5. 2014. Myslel som si, že keď nepožiadam o jeho priznanie odo dňa narodenia, ale až od nasledujúceho mesiaca, bude mi predčasný dôchodok krátený len o 12 %. V rozhodnutí Sociálnej poisťovne je však uvedené, že dôchodok sa znižuje za obdobie od 2. 5. 2014 do 26. 4. 2016, t. j. za 725 dní o 12,5 %. Prečo?

Vypočítaná suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na výplatu predčasného dôchodku do dovŕšenia dôchodkového veku. Prihliada sa teda aj na zvyšky dní kratšie ako 30. Od 2. 5. 2014 do 25. 4. 2016 je 725 dní. Hodnota percentuálneho zníženia sa vypočíta takto: (725 : 30) x 0,5 = 25 × 0,5 = 12,5 %. Preto bol váš predčasný dôchodok znížený správne o 12,5 %.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #otázky a odpovede